Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » Onni on hyvä rahallinen tilanne
Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Onni on hyvä rahallinen tilanne

Tutkimusten mukaan peräti 60 % palkansaajista ja yrittäjistä stressaa rahasta. Kuva: Getty Images

Mikko Sjögren

Rahataidonvalmentaja ja talousguru, Varapuu Oy

Rahataidonvalmentaja ja talousguru Mikko Sjögren avaa neljän väittämän avulla taloudellisen epävarmuuden vaikutusta hyvinvointiin.

1. Heikko taloudellinen tilanne vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin

Rahaongelmat ovat yhtä vanhoja kuin rahakin. Ongelma ei kuitenkaan varsinaisesti piile rahassa, vaan rahan käyttäjässä. Kun raha-asiat ovat kunnossa, jaksamme paremmin ja sitä kautta myös sairauspoissaolot vähenevät. Tämä ehkäisee työuupumusta. Voidaan todeta, että taloudellinen hyvinvointi ennaltaehkäisee ongelmia. Kun raha-asiat eivät mietitytä liikaa, jaksetaan syödä laadukkaampaa ruokaa ja huolehtia terveydestä sekä ihmissuhteista.

2. Rahastressin juurisyyhyn paneutuminen on tärkeintä

Tutkimusten mukaan peräti 60 % palkansaajista ja yrittäjistä stressaa rahasta. Työhyvinvointikyselyidn mukaan rahastressi vaikuttaa enemmän työssä jaksamiseen kuin fyysiset ja mielenterveyden ongelmat. Jos stressi aiheutuu kiireestä tai rahaongelmista, pitäisi paneutua aiheuttajaan. Korjaako palkankorotus ongelman? Jos rahataidot ovat puutteelliset, työntekijä tekee samat virheet suuremmallakin palkalla.

3. Taloustaidot ovat nyt ajankohtaisempia kuin aikoihin

Pitkän ja poikkeuksellisen ajan jälkeen talous on jälleen palautunut normaaliin tilaansa, jossa esiintyy inflaatiota ja lainarahalla on hinta, eli korko. Valitettavan moni alkoi matalien korkojen aikana pitää jopa nollakorkoja normaalina tilana. Mediassa on erityisesti viime aikoina puhuttu, miten muun muassa ruoan, polttoaineen ja sähkön hinnat ovat nousseet mutta palkat eivät. Sama palkka ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen siihen mihin se aiemmin riitti. Omat numerot pitää tuntea, jotta taloudessa voidaan tehdä suunnitelmia ja hyviä valintoja.

4. Työnantajan kannattaa panostaa henkilöstön taloustaitoihin

Talousvalmennus tuo monenlaisia hyötyjä. Työkyky ja työhyvinvointi paranevat, ja sairauspoissaolot vähenevät. Elämänhallinnan parantuminen näkyy suorituskykynä ja tyytyväisyytenä, ja mielenrauhaa saadaan lisää. Stressitasojen laskiessa työntekijöiden psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi kasvaa, ja samalla kasvaa työnantajaa kohtaan tunnettu arvostus sekä tyytyväisyys omaan elämään. Valmennuksella on lisäksi merkitystä myös yhteiskunnalle, kun sairauseläkkeiden ja mielenterveysongelmien vähenemisen myötä kuormitus laskee.

Next article