Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » Miten hoidan kipeää kurkkua?
Kurkkukipu

Miten hoidan kipeää kurkkua?

Kurkussa tuntuva kipu on monen kohdalla ensioire flunssasta. Kuva: Getty Images

Kurkkukivun taustalla on usein virusinfektio, jonka paranemista voi edesauttaa tehokkaasti myös helpoin kotikonstein. 

Kurkkukipu voi johtua monesta tekijästä

Tavallisimmin kurkukipu johtuu nielun tulehduksista. Kurkun alueella tuntuvaa kipua voi aiheuttaa myös mikä tahansa limakalvoja ärsyttävä tekijä, kuten tupakka, pöly tai kemikaalit. Myös koronavirus aiheuttaa kurkkukipua noin joka kolmannelle sairastuneelle. 

Yleisimmin kurkkukipu on viruksen aiheuttamaa

Nielutulehduksen aiheuttaja voi olla joko virus tai bakteeri. Yleisimmin kyseessä on virustulehdus, joka varsinkin alkuvaiheessa ilmenee usein juuri nielun kipuna. Virusperäiseen nielutulehdukseen liittyy usein myös muita ylähengitystietulehdusten oireita, kuten yskää, nuhaa, sekä äänen käheyttä. Virustulehdus on tavallisesti lievä ja paranee nopeasti ja antibiooteista ei ole siihen hyötyä. Bakteeritulehduksista yleisin on Streptokokki A:n aiheuttama nielurisatulehdus eli angiina, jota voidaan hoitaa antibiooteilla.

Kurkkukipu ei ole usein vakavaa, mutta sitä halutaan hoitaa

 Kurkkukipu on usein ensioire flunssasta. Pienikin flunssa voi vaikuttaa arkeen hankaloittavasti, ja mikäli vaivaan ei liity esimerkiksi hengitysvaikeuksia, sitä voi hyvin hoitaa kotikonstein. Kipua voi yrittää lievittää apteekista saatavilla lääkkeillä ja perinteisesti lämpimillä juomilla. Kurkkukivun pitkittyessä, jos oireet ova jatkuneet yli viikon, on syytä hakeutua lääkäriin.

Kurkkukipuun on monta hoitovaihtoehtoa 

Nielukipua voidaan lievittää paikallisesti vaikuttavilla itsehoitolääkkeillä. Tällaisia ovat imeskeltävät tabletit ja suusuihkeet, jotka sisältävät flurbiprofeenia, bentsokaiinia, bentsydamiinia sekä yhdistelmävalmisteet amyylimetakresoli ja diklooribentsyylialkoholi.   Parasetamoli vähentää tehokkaasti akuutin nielutulehduksen kipua, ja sen riski haittavaikutuksiin on pieni.

Lähteet: terveyskirjasto.fi, kaypahoito.fi

Selätä kurkkukipu tehokkaasti

Next article