Etusivu » Hyvinvointi » Miten hoidan kipeää kurkkua?
Kurkkukipu

Miten hoidan kipeää kurkkua?

Kurkussa tuntuva kipu on monen kohdalla ensioire flunssasta. Kuva: Getty Images

Kurkkukivun taustalla on usein harmiton virustulehdus, jonka paranemista voi edesauttaa tehokkaasti myös helpoin kotikonstein. 

Kurkkukipu voi johtua monesta tekijästä

Kurkun alueella tuntuvaa kipua voi aiheuttaa mikä tahansa limakalvoja ärsyttävä tekijä, kuten tupakka, pöly tai kemikaalit. Tavallisimmin kurkun kipu johtuu nielun tulehduksista ja nenän tukkoisuuden aiheuttamasta kuivumisesta. Myös koronavirus aiheuttaa kurkkukipua noin joka kolmannelle sairastuneelle. 

Yleisimmin kurkkukipu viruksen aiheuttamaa

Nielun tai nielurisojen tulehduksen aiheuttaja voi olla joko virus tai bakteeri. Yleisimmin kyseessä on virustulehdus, joka varsinkin alkuvaiheessa ilmenee usein juuri nielun kipuna. Virusperäiseen nielutulehdukseen liittyy usein myös muita ylähengitystietulehdusten oireita, kuten yskää, nuhaa, sekä äänen käheyttä. Virustulehdus on tavallisesti lievä ja paranee nopeasti. Bakteeritulehduksista yleisin on streptokokkibakteerin aiheuttama nielurisatulehdus eli angiina. 

Kurkkukipu ei ole vakavaa, mutta sitä halutaan hoitaa

Kurkussa tuntuva kipu on monen kohdalla ensioire flunssasta. Pienikin flunssa voi vaikuttaa arkeen hankaloittavasti, ja mikäli vaivaan ei liity esimerkiksi hengitysvaikeuksia, sitä voi hyvin hoitaa kotikonstein. Kipua voi yrittää suitsia apteekista saatavilla lääkkeillä ja perinteisesti lämpimillä juomilla. 

Kurkkukivun vuoksi tulee hakeutua välittömästi hoitoon, mikäli siihen liittyy esimerkiksi hengityksen vaikeus, yleistilan heikentyminen, vaikeus niellä, puheen puuroutuminen tai silloin, kun nieluun on mennyt syövyttävää ainetta tai jokin vierasesine.

Kurkkukipuun on monta hoitovaihtoehtoa 

Kipulääkitys lievittää sekä spontaania että nielemiseen liittyvää kipua. Parasetamoli vähentää tehokkaasti akuutin nielutulehduksen kipua, ja sen riski haittavaikutuksiin on pieni. Nielukipua voidaan myös lievittää paikallisesti vaikuttavilla itsehoitolääkkeillä. Tällaisia ovat imeskeltävät tabletit ja suusuihkeet, jotka sisältävät bentsokaiinia, bentsydamiinia, amyylimetakresolia tai diklooribentsyylialkoholia ja flurbiprofeenia. 

Lähteet: terveyskirjasto.fi, kaypahoito.fi

Tilaa uutiskirje!

Pysy ajantasalla ajankohtaisimmista aiheista ja uusimmasta sisällöstä!

Next article