Etusivu » Hyvinvointi » HPV-rokote suojaa myös aikuisia
HPV

HPV-rokote suojaa myös aikuisia

Kuva: Adobe Stock

Ihmisen papilloomavirus (human papillomavirus, HPV) voi aiheuttaa lukuisia vakavia syöpätauteja. Tutkijan mukaan myös aikuiset voivat hyötyä rokotteesta.

Turun yliopistossa työskentelevä LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katja Kero sanoo, että hyväkään seksitautivalistus tai säännöllinen joukkoseulonta eivät pysty ehkäisemään syöpätauteja ja kondylomaa aiheuttavaa HPV-infektiota.

– Noin 80 % rokottamattomista ihmisistä sairastaa HPV-tulehduksen jossain elämänvaiheessa. Seksuaaliteitse tapahtuvan tartunnan lisäksi viruksen voi saada raskauden, synnytyksen tai varhaislapsuuden aikana, minkä vuoksi papilloomavirustulehdusta ei voida pitää yksinomaan seksitautina, Kero kertoo.

Kansalliseen rokoteohjelmaan vuonna 2013 liitetty, kuudesluokkalaisille tytöille annettava HPV-rokote antaa suojan kahta suuren riskin HPV-tyyppiä vastaan sekä jonkin verran ristisuojaa myös muita suuren riskin HPV-tyyppejä vastaan.

– Moni potilas kysyy vastaanotolla, kannattaako rokote ottaa vielä aikuisiällä. Usein kyseessä on tilanne, jossa henkilö on aloittamassa uutta parisuhdetta. Vastaukseni on, ettei HPV-rokotteilla ole yläikärajaa. Vaikka suoja ei olisi yhtä hyvä kuin kuudesluokkalaisilla tytöillä, on tutkimusnäyttöä siitä, että HPV-rokote antaa suojaa myös aikuisiällä saatuna.

Miehetkin vaaravyöhykkeessä

Katja Kero muistuttaa, että kohdunkaulasyövän lisäksi HPV aiheuttaa ulkosynnytinten, emättimen ja peräaukon syöpää. Peräaukonsyövistä 88 % on HPV-taustaisia ja näiden syöpien ilmaantuvuus on lisääntynyt viime vuosina.

– Miehillä puolet penissyövistä on HPV:n aiheuttamia. Usein unohdetaan, että mies ei ole vain taudin siirtäjä, vaan HPV-virus uhkaa suoraan miehenkin terveyttä.

Alustavien tutkimustietojen mukaan HPV-rokote voisi suojata myös niitä naisia, joilta hoidetaan syövän esiastemuutos kohdunsuulta.

– Sähkösilmukkahoidon yhteydessä annetun rokotteen tarjoamaa mahdollista lisäsuojaa tutkitaan maailmalla, Kero kertoo.

Kolme rokotetta

Katja Keron mukaan markkinoilla on tällä hetkellä kolme HPV-rokotetta.

– Aikuiset voivat tiedustella rokotetta itselleen omalta lääkäriltään, joka voi kirjoittaa rokotereseptin. Tällöin esimerkiksi työterveyshoitaja voi rokottaa henkilön. Myös gynekologeilla on hyvä tietämys rokotteesta, Kero ohjeistaa.

Next article