Etusivu » Hyvinvointi » Elokuvaohjaaja Joonas Berghäll hakee levolla lisää elinvuosia!
Elämäntapamuutos

Elokuvaohjaaja Joonas Berghäll hakee levolla lisää elinvuosia!

joonas-berghall-elokuvaohjaaja
joonas-berghall-elokuvaohjaaja
Kansanterveydellisten ongelmien ratkaiseminen edellyttää niiden kohtaamista, toteaa elintapamuutoksen tehnyt elokuvaohjaaja Joonas Berghäll. Kuva: Aino Mäki

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Joonas Berghäll havahtui elintapojen merkitykseen nelikymppisenä. Alkoholi, tupakka, sokeri ja kaupunkielämä jäivät. Tilalle tuli Lapin luontoa, metsäkävelyjä, pitkiä löylyjä ja värejä lautaselle. Muutoksen vaikutukset yllättivät.

Elokuvateattereissa parhaillaan pyörivän, suomalaisten isien, miesten ja poikien elämänmenoon pureutuva Miehiä ja poikia -dokumenttielokuva syntyi ohjaaja-käsikirjoittaja Joonas Berghällin halusta saada lisää elinvuosia suomalaisille. 

– Kansanterveydellisten ongelmien ratkaiseminen edellyttää niiden rehellistä kohtaamista. Pelkästään oireiden hoitamisen sijaan tulisi pureutua syihin. Alkoholin käyttöä kaunistellaan ja haittoja kiillotetaan edelleen, vaikka kulutustottumukset näyttävätkin olevan nuoremmalla sukupolvella muutoksessa. Kasvisten, hedelmien ja marjojen syömiseen tulisi kouluttaa jo nuorena. Esimerkiksi armeija olisi loistava paikka aivopestä suomalaiset nuoret miehet terveellisiksi syöjiksi, Berghäll antaa esimerkkejä.

Kansanterveydellisten haasteiden takana on Berghällin mukaan yksi kirous ylitse muiden. Krooninen stressi.

– Stressillä on moniulotteiset seuraukset. Se saa valvomaan öisin, hakemaan helpotusta alkoholista ja hermosauhuista. Se saa syömään raskaasti. Keskittyminen ja työteho heikkenevät, paino nousee ja mieliala laskee. Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja esimerkiksi masennukseen kasvaa, elokuvatuottaja kuvailee.

Berghäll tietää, mistä puhuu.

– Poltin lankaa molemmista päistä vuosikausia. Pidin viime kesänä ensimmäisen lomani kymmeneen vuoteen. Töitä on tehty kellon ympäri ja unet ovat jääneet neljän tunnin tietämille. Paino nousi. Tupakkatauoista tuli tärkeitä hengähdyshetkiä arjen kaaoksessa.

Kaaoksen keskeltä leppoisaan läsnäoloon

Elämä vähillä unilla kroonisessa stressitilassa oli yhtä kaaosta. Berghäll jätti alkoholin kokonaan parantaakseen unensa laatua ja stumppasi tupakan. Lisäksi maisema vaihtui ja lepo lisääntyi.

– Työni puolesta matkustan edelleen paljon, jolloin stressitaso nousee ja uni vähenee. Ympäristön vaikutus terveydelle on kohdallani hämmästyttävä! Lapin luonnossa Louella hyvät yöunet ja inhimillisen pituiset työpäivät, pitkät löylyt ja metsäkävelyt saivat painoni tippumaan 3,5 kiloa kahdeksassa päivässä. Luonto ja saunominen toimivat minulle meditaation tavoin, elokuvatuottaja iloitsee.

Lue myös: Laulaja Meiju Suvas pudotti painoaan terveyssyistä

Stressitason laskemiseen Berghäll suosittelee myös avoimuutta ja puhetta. Niistä kipeimmistäkin tunteista.

– Puhumattomuus johtaa tunteiden patoutumiseen, eivätkä ne tunteet hautaamalla mihinkään häviä. Tunnekuorman kasvaessa paha olo lisääntyy, lohtua haetaan päihteistä tai työstä ja kierre on valmis, Berghäll maalailee ja rohkaisee aitoihin kohtaamisiin.

Next article