Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » 11 merkkiä siitä, että kilpirauhanen ei ole kunnossa – näin havaitset varoitusmerkit ajoissa
Hyvinvointi

11 merkkiä siitä, että kilpirauhanen ei ole kunnossa – näin havaitset varoitusmerkit ajoissa

Kuva: Adobe Stock

Joskus tuntiessasi olosi väsähtäneeksi tai kipeäksi, voi olla vaikea tietää mistä se johtuu. Hyvin usein kyse voi olla vain tavallisesta vilustumisesta tai flunssasta, mutta ei tulisi myöskään unohtaa, että kyse voi olla kehosi tavasta varoittaa sinua vakavammasta ongelmasta.

Valitettavasti monet eivät osaa tunnistaa eri vaivojen oireita ajoissa.

Yleinen vaiva, josta kärsii reilut 300 000 suomalaista, on kilpirauhasen vajaatoiminta. Silti monet vaivasta kärsivät, eivät edes tiedä siitä. Yleisin syy on se, ettei vajaatoiminnan oireita osata yhdistää kilpirauhaseen. Hyvin monet eivät edes tiedä, mikä kilpirauhanen on, tai mitä se tekee.

Mitä kilpirauhanen tekee?

Kilpirauhanen sijaitsee kaulassa heti aataminomenan alapuolella. Se on melko pieni, mutta sillä on todella suuria vaikutuksia kehomme toimintaan.

Kilpirauhasen pääasiallinen tehtävä on tuottaa hormoneja kehoomme. Ja käytännössä se säätelee aineenvaihduntamme toimintaa ja vauhtia. Jos kilpirauhasesi ei ole kunnossa, se tuottaa joko liikaa tai liian vähän hormoneja. Tätä kutsutaan joko kilpirauhasen vajaatoiminnaksi tai kilpirauhasen liikatoiminnaksi.

Koska kilpirauhasella on niin merkittävä vaikutus hyvinvointiimme, on tärkeää osata tunnistaa sen ongelmiin liittyvät oireet.

Alapuolella on listattuna 11 yleisintä oiretta, jotka kertovat siitä, että kilpirauhasesi ei ole täysin kunnossa. Muista, että epäillessäsi jonkin olevan vialla, on syytä vierailla lääkärin luona.

1. Väsymys tai energian puute

Väsymykseen ja energianpuutteeseen voi olla monia syitä. Mutta, jos unikaan ei auta väsymyksen poistamiseen vaan tunnet yhä olosi väsyneeksi ja vetämättömäksi, taustalla voi hyvinkin olla kilpirauhasen vajaatoiminta.

2. Keskittymisvaikeudet

Yksi varhaisimmista varoitusmerkeistä kilpirauhasen ongelmien kanssa on keskittymisvaikeus. Saatat myös tuntea olosi sekavaksi ja hajamieliseksi. Jos olet kärsinyt vaivasta jo hetken, voit myös kokea lyhyitä muistinmenetyksiä.

3. Masennus

Kilpirauhasen toiminnalla voi olla myös suuri vaikutus henkiseen hyvinvointiisi ja se voi aiheuttaa masennusta, kertoo Health Guide. Masentuneisuus ja jaksamattomuus ovat usein kilpirauhasen vajaatoiminnan ensimmäisiä oireita. Tuolloin voit kärsiä mielialan heilahteluista ja tulla surulliseksi hyvinkin pienistä asioista, tai tuntea yllättäen olosi masentuneeksi.

4. Ummetus

Kilpirauhasen ongelmat johtavat lopulta myös hitaampaan aineenvaihduntaan ja ruuansulatukseen, joka tuo mukanaan ummetusta. Tämä on yksi kaikkein yleisimmistä oireista.

5. Maut muuttuvat

Maistuvatko asiat yllättäen erilaisilta? Muuttuneet makuelämykset voivat kertoa kilpirauhasen toiminnan pysähtymisestä. Jos taas tunnet olosi jatkuvasti nälkäiseksi, se voi johtua yliaktiivisesta kilpirauhasesta.

6. Hikoilu

Yksi piilotteleva merkki ongelmista on myös kehosi lämpötila. Jos tunnet olosi jatkuvasti kuumaksi ja hikoilet, se voi olla jälleen yksi varoitusmerkki kilpirauhasen ylitoiminnasta. Voit myös kärsiä kovasta kuumeesta.

7. Jatkuva kylmyys

Jos taas tunnet olosi jatkuvasti kylmäksi, voi taustalla hyvinkin olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Tuolloin kätesi ja jalkasi ovat usein kylmiä ja voit olla hyvin herkkä lämmölle.

8. Ongelmia painon kanssa

Jos sinulla on ongelmia painon kurissa pitämisen kanssa tai sen pudottamisen kanssa, vaikka liikut ja syöt kuten normaalistikin, voi olla syytä alkaa huolestua. Jos olet kärsinyt kilpirauhasongelmista jo pidemmän aikaa, voit myös tuntea turvotusta kehossasi.

9. Kuiva iho ja kuivat hiukset

Eikö ihosi lakkaa hilseilemästä? Ovatko hiuksesi niin kuivat ja karheat, että se katkeilee? Health Guiden mukaan tämä on yksi niistä merkeistä, että olet kärsinyt jo jonkin aikaa kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

10. Lihas- ja nivelkivut

Kilpirauhasen ongelmat voivat aiheuttaa myös paljon kipua. Yksi sen aiheuttamista fyysisistä vaivoista on kipu lihaksissa ja nivelissä.

11. Kipeä kurkku

Jos tunnet kurkkusi olevan kipeä, on melko selvää, ettei kaikki ole kunnossa. Jos tunnet kurkussasi palan aataminomenan kohdalla tai polttelevaa tunnetta, voi kyse olla kilpirauhasen tulehduksesta. Kilpirauhasvaivojen yhteydessä on myös hyvin normaalia, että kurkkusi on usein kipeä ja epämukavan tuntuinen.

Next article