Skip to main content
Etusivu » Hengityselimet » Nenän kutina ja aivastelu ovat tuttuja talven vaivoja – ja merkkejä sisäilman laadusta
Sisäilman laatu

Nenän kutina ja aivastelu ovat tuttuja talven vaivoja – ja merkkejä sisäilman laadusta

Sisäilma
Sisäilma
Kuva: Getty Images

Sisäilman laatu muuttuu talvisin merkittävästi: kylmä sää kuivaa huoneilmaa ja tuo mukanaan monelle hengitysongelmia, kuten nenän kutinaa ja aivastelua.

Suomalainen sisäilma on yleisellä tasolla laadukasta, mutta siitä huolimatta FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan noin 20 % suomalaisista naisista ja 10 % miehistä kokee sisäilman aiheuttavan oireita työpaikoilla. Suurin osa ongelmista johtuu Suomen ilmastostamme. Limakalvot kuivuvat, ja tästä seuraa nuhaisuutta, aivastelua ja muita hengitysongelmia.

Kansanterveystieteen professori Juha Pekkanen toteaa kausittaisten sisäilmaongelmien olevan selkeästi pohjoismainen ilmiö.

– Talvella säiden viilentyminen johtaa sisäilman kuivumiseen. Tilannetta pahentaa entisestään vielä monien asuntojen turhan korkeat lämpötilat, Pekkanen toteaa ja jatkaa:

– Sisäilman kuivumisesta seuraa limakalvojen ärtymistä ja muita suomalaisten hyvin tuntemia hengitystieoireita.

Tarkkana ilmankostuttimien kanssa

Moni meistä harkitsee ilmankostuttimen hankkimista ratkaisuna hengitystieoireisiin. Ilmankostuttimia on pääsääntöisesti kolmea erilaista tyyppiä: höyrystävä, kylmähöyrystävä sekä pisaroiva. Hengitysliiton mukaan höyrystävä tyyppi on ilmankostuttimista turvallisin, sillä siinä useimmat mikrobit tuhoutuvat veden kuumentuessa.

Myös Pekkanen painottaa, että kaikki ilmankostuttimet, joissa on pitkiä aikoja paikoillaan seisovaa vettä, ovat mahdollisia homeriskejä ja näitä tulisi välttää. Tätä kautta sisäilmaan voi päästä haitallisia mikrobeja, jotka voivat puolestaan jälleen lisätä hengitysongelmia.

– Kun makuuhuoneiden lämpötila pidetään alle 20 asteessa, makuuhuoneita tuuletetaan säännöllisesti ja huolehditaan mahdollisesta ilmankosteudesta kostuttimen avulla, voidaan monien oireilu saadaan hallintaan ja yöunienkin laatu paranee, toteaa Pekkanen.

Next article