Etusivu » Harvinaiset sairaudet » PAH-tautia sairastava Sirpa: ”Sairauden kanssa pärjää, kun sille ei anna liikaa tilaa”
PAH-tauti

PAH-tautia sairastava Sirpa: ”Sairauden kanssa pärjää, kun sille ei anna liikaa tilaa”

Sirpa Roiton taudin puhkeamiselle ei ole löydetty mitään selittävää syytä. Kuva: Getty Images

Vaikka Sirpa Roiton sairaus, kohonnut keuhkovaltimopaine, asettaa arjessa kapuloita rattaisiin, hän elää silti joka päivä täysillä – omat voimavarat huomioiden.

– Sairaus havaittiin, kun menin työterveyslääkärille ihmettelemään mahdollista sydänongelmaa. Olin sitä ennen ollut hyvin väsynyt, enkä päässyt enää entiseen tapaan nopeasti kävelemään. Hengästyin kerrostalon portaissakin, 58-vuotias sairaanhoitaja Sirpa Roitto aloittaa.

Työterveyslääkärin vastaanotolla oireiden varsinainen alkuperä ei vielä selvinnyt, vaan tie vei keskussairaalan päivystykseen. Siellä keuhkovaltimopaineen huomattiin olevan koholla. 

Vaikka vakava sairaus ei aina ulospäin näy, se voidaan panna muulla tavoin merkille.

– Jäin pitkälle sairauslomalle, jonka aikana minulle tehtiin laajat sydän- ja keuhkotutkimukset. Niistä ei löytynyt selitystä keuhkoverenpaineen nousulle, ja sain edelleen lähetteen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, Roitto jatkaa. 

Sydämen oikean puolen katetrisaation jälkeen Roitto sai PAH- eli keuhkoverenpainetautidiagnoosin. Roitolla on taudin idiopaattinen muoto eli mitään selittävää syytä taudin puhkeamiselle ei ole löydetty. 

Tukena asiantunteva apu ja kissaterapia

Vaikka vakava sairaus ei aina ulospäin näy, se voidaan panna muulla tavoin merkille. Roiton mukaan hänen hengästymisensä huomataan usein jo hänen puhuessaan.

– Silti, kun sairaus ei näy, monen voi olla sitä vaikea ymmärtää. Sairauttani voisi kuitenkin verrata vakavuudeltaan levinneeseen syöpään, jota ei enää kyetä parantamaan.

Uudet lääkkeet parantavat ennustetta, mutta eivät paranna sairautta, joka todennäköisesti johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

– Sairaus vaikuttaa siihen, että hengästyn vähästä, pulssi nousee nopeasti rasituksessa ja hapen saanti laskee. Lisäksi väsyn helposti, Roitto kertoo.

Tätä nykyä 60-prosenttista työaikaa osakuntoutustuella tekevä Roitto pärjää sairauden kanssa, kun sen ei anna vallata arjesta liikaa tilaa. Hän painottaa, että elämää pitää jatkaa omat voimavarat huomioiden. 

– Sairaalasta saan asiantuntevaa apua, ja myös Facebookin vertaistukiryhmä sekä tukihenkilöt ja läheiset auttavat aina. Sitten on tämä meidän perheen terapiakissa. Viisas Naksu kuuntelee aina arjessa lähellä. 

Next article