Etusivu » Harvinaiset sairaudet » Positiivinen elämänasenne on hemofiliapotilaalle iso voimavara
Hemofilia

Positiivinen elämänasenne on hemofiliapotilaalle iso voimavara

hemofilia
hemofilia
Kuva: Getty Images

Hemofilia on perinnöllinen verenvuototauti, jota sairastaa noin 300 suomalaista. Yksi heistä on hyvinkääläinen Sampo Lavikka, 34, joka elää A-hemofiliasta huolimatta hyvää ja aktiivista elämää.

Sairaus on erittäin harvinainen. Uusia tapauksia todetaan noin viisi vuosittain. Sampo Lavikan hemofilia todettiin pian syntymän jälkeen. Hän sai vauvana aivoverenvuodon, jonka aiheuttajaksi paljastui A-hemofilia.

– Verenvuototauti tuli yllätyksenä, vaikka äitini tiesi olevansa taudin kantaja. Hemofilia aiheuttaa vaikeita verenvuotoja, mutta minä olen ollut sen kanssa melkoisen onnekas. Esimerkiksi nivel- tai lihasvuotoja on ollut, mutta niveleni ovat silti kunnossa, Lavikka kertoo.

Hemofiliapotilaan arkea – kolme pistosta viikossa

Lavikan hemofilia pysyy hallinnassa kolmella viikoittain pistettävällä hyytymistekijäinjektiolla.

– Injektioiden ansiosta vereni hyytyy normaalisti. Aika vähän joudun loppujen lopuksi sairautta miettimään arjessa. Lääkkeet pitää toki aina muistaa, jos esimerkiksi lähden matkalle. Myös suonien kunto mietityttää, koska jatkuva pistäminen aiheuttaa arpikudosta ajan myötä. Toistaiseksi suonet ovat kuitenkin pysyneet erittäin hyvässä kunnossa.

Jos kolhaisen itseni johonkin, saatan saada tavallista isomman mustelman. Muuten sairautta ei oikeastaan huomaa.

Sampo treenaa salilla viidesti viikossa. Hän kehittää kuntoaan kehonrakennustyylisellä ohjelmalla. Hiljattain hän myös kouluttautui kuntosaliohjaajaksi ja on nyt hakemassa töitä.

– Salillakaan minun ei varsinaisesti tarvitse varoa mitään. Jos kolhaisen itseni johonkin, saatan saada tavallista isomman mustelman. Muuten sairautta ei oikeastaan huomaa.

– Positiivisella elämänasenteella pärjää kuitenkin pitkälle. Se on iso voimavara.

Next article