Etusivu » Harvinaiset sairaudet » Korona ja influenssa ovat vaaraksi immuunipuutteisille
Influenssa

Korona ja influenssa ovat vaaraksi immuunipuutteisille

Vaikeaa immuunipuutosta potevia on ohjeistettu välttämään tarttuvia virustauteja hyvällä käsihygienialla, maskin käytöllä ja väentungoksia välttämällä. Kuva: Getty images

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä AstraZeneca Oy:n kanssa.

Vaikeasti immuunipuutteisten kannattaa pyrkiä välttämään koronaa ja muita tarttuvia virustauteja.

Immuunipuutoksella tai immuunivajavuudella viitataan elimistön alentuneeseen puolustuskykyyn tulehdustauteja vastaan. Sen seurauksena alttius saada tulehduksia ja erityisesti tarttuvia virustartuntoja lisääntyy. 

– Tartuntojen seurauksena saadut infektiot ovat tavallista vakavampia ja pahimmillaan jopa henkeä uhkaavia, sanoo Maija Itälä-Remes, ylilääkäri ja vastuualuejohtaja TYKSin Kliinisen hematologian ja kantasolusiirtoyksiköstä.

Tilapäisen immuunivajavuuden voi syöpiin liittyvien hoitojen lisäksi aiheuttaa myös eri autoimmuunitaudit.

– Esimerkiksi tulehduksellisiin reumatauteihin ja diabetekseen saattaa liittyä immuunijärjestelmän häiriö, joka voi aiheuttaa pitkäkestoisempaa, lievempää immuunivajavuutta.

Immuunipuutteisille vaaraa aiheuttaa koronaviruksen lisäksi myös influenssakausi. Itälä-Remes muistuttaa, että vakavissa immuunipuutoksissa virusten aiheuttamien keuhkokomplikaatioiden riski on suurentunut ja että komplikaatiot ovat pahimmillaan hengenvaarallisia.

– Suurin riski on allogeenisen kantasolusiirron läpikäyneillä, joilla on ensikuukausien aikana vahva immuunijärjestelmää lamaava lääkitys. Kantasolusiirtoon sinänsä saattaa liittyä keuhkojen käänteishyljintäreaktio, jolloin keuhkot ovat erityisen alttiina.

Hyvä käsihygienia ja maskin käyttö ovat enemmän kuin suositeltavia immuunipuutteisille

Kaikilla sairaaloiden osastoilla Covid-19 -tartunnan saaneet potilaat on hoidettu pandemian alusta lähtien eristysolosuhteissa, joihin on kuulunut hoitohenkilökunnan suojaeristyspukeutuminen.

– Eristyspukineiden vaihto potilashoitojen välillä ja niissä työskenteleminen on huomattavasti lisännyt henkilökunnan työkuormitusta, Itälä-Remes kertoo. 

Vaikeaa immuunipuutosta potevia on jo ennen Covid-19 -pandemiaa ohjeistettu välttämään tarttuvia virustauteja hyvällä käsihygienialla, maskin käytöllä ja väentungoksia välttämällä. Itälä-Remes painottaa, että immuunipuutteisilla rokotteiden teho voi olla heikentynyt ja vaikeimmissa tilanteissa riittävää rokotusvastetta ei saada. 

– Rokotusvastetta on kuitenkin vaikea käytännössä arvioida, ja siksi mahdollisimman kattavasta rokotusohjelmasta huolehditaan erityisesti näiden potilaiden kohdalla. 

Ota yhteyttä hoitavaan tahoon, mikäli kuulut riskiryhmään!

FI-9614-09-22-AZ

Next article