Etusivu » Harvinaiset sairaudet » ANCA-vaskuliitti pahimmillaan jopa tappava
ANCA-vaskuliitti

ANCA-vaskuliitti pahimmillaan jopa tappava

Vaikka tauti tavallisesti rauhoittuu hoitojen myötä, se saattaa lääkitysten keventämisen tai lopetuksen myötä uudelleen aktivoitua pitkänkin ajan kuluttua. Kuva: Getty Images

Harvinaisiin ANCA-vaskuliitteihin eli autoimmuunitauteihin sairastuu maailmanlaajuisesti vuosittain noin 20 ihmistä miljoonaa ihmistä kohti.

ANCA-vaskuliitit ovat harvinaisia sisäsyntyisiä tulehdustiloja, niin sanottuja autoimmuunitauteja, jotka vaurioittavat elimistön pieniä ja keskisuuria verisuonia. Sairaus on yleisempi ikääntyneillä ihmisillä, mutta voi joskus iskeä myös nuoreen ihmiseen – jopa lapseen. Munuaistautien erikoislääkäri Sari Aaltonen kertoo, etteivät ANCA-vaskuliitit tyypillisesti ole perinnöllisiä, mutta joskus taipumus sairastua voi kuitenkin periytyä.

– Sairauden syntysyy on tuntematon. Jostakin syystä elimistössä muodostuu vasta-aineita veren valkosolujen soluliman tiettyjä rakenteita vastaan. Näitä kutsutaan ANCA-vasta-aineiksi. 

Vasta-aineiden olemassaolo voidaan todeta Aaltosen mukaan verikokeella.

– Nykykäsityksen mukaan ne ovat myös mukana verisuonten tulehdusreaktiossa. Verisuonten tulehtumisesta seuraa erilaisia elinvaurioita.

Potilas itse sairautensa asiantuntija

ANCA-vaskuliitti voi pahimmillaan olla jopa tappava tauti. Taudin ennuste olikin huono, ennen kuin nykyaikaiset lääkehoidot tulivat käyttöön. Potilaan ennuste koheni merkittävästi, kun 70-luvulla käyttöön saatiin solunsalpaajahoito.

– Osa nykylääkkeistä annetaan suonensisäisinä tiputuksina, osa suun kautta. Sairaus on muuttunut tappavasta taudista krooniseksi, pitkäaikaista hoitoa ja seurantaa vaativaksi taudiksi, Aaltonen sanoo. 

Aaltonen nostaa lääkehoitojen haasteeksi niiden laajan vaikutuksen elimistöön. Lääketiede onkin pyrkinyt löytämään täsmällisemmin tulehdusreaktioon vaikuttavia lääkkeitä, niin sanottuja täsmälääkkeitä. 

– Aivan uusiakin, hyvin täsmällisesti elimistön tulehdusreaktioon vaikuttavia lääkkeitä on kehitetty ja kehitteillä. Toivottavasti parempia hoitoja saadaan tulevaisuudessa rutiinikäyttöön. 

ANCA-vaskuliitille tyypillistä on pitkäaikaisuus. Vaikka tauti tavallisesti rauhoittuu hoitojen myötä, se saattaa lääkitysten keventämisen tai lopetuksen myötä uudelleen aktivoitua pitkänkin ajan kuluttua. Tästä syystä seuranta ja lääkkeiden pitkäaikaisvaikutusten huomioiminen on Aaltosen mukaan tärkeää. 

– Koska sairaus on harvinainen, on potilas itse erittäin hyvä asiantuntija oman sairautensa suhteen ja osaa yleensä tunnistaa vaskuliitin aktivoitumisen oireet jo varhaisessa vaiheessa.

ANCA-vaskuliittien kolme ryhmää:

Granulomatoottinen polyangiitti (GPA, ent. Wegenerin granulomatoosi)

Mikroskooppinen polyangiitti (MPA) 

Josinofiilinen granulomatoottinen polyangiitti (EGPA, ent. Churg-Straussin tauti)

Artikkelin on maksanut Vifor Pharma Nordiska AB. Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Vifor Pharma Nordiska AB:n kanssa. Vifor Pharma Nordiska AB on tarkastanut artikkelin lääketieteellisen sisällön. Näkökulmat ja mielipiteet ovat kirjoittajan ja asiantuntijan. myancavasculitis.com/fi

Tietoja sairaudesta, sen diagnosoinnista
ja elämästä AAV:n kanssa

Next article