Kenenkään ei tarvitse olla huippu-urheilija lisätäkseen liikuntaa päivittäiseen rutiiniinsa. Valitun liikuntamuodon olisi myös tärkeä olla juuri itselleen sopiva. Mitä hemofiliaa sairastavan olisi siis hyvä tietää aktiivisemmasta arjesta osana sairauden hoitoa?
Miksi liikunta on niin tärkeää?
Liikunta voi auttaa vahvistamaan lihaksia ja niveliä, parantamaan tasapainoa sekä vähentämään verenvuotoriskiä ja auttamaan verenvuotojaksojen nopeampaa laantumista.¹ Vamman jälkeen jotkut lihakset voivat heikentyä tai lyhentyä. Tämä tapahtuu erityisesti nivelten ympärillä olevissa lihaksissa, joissa sisäinen verenvuoto on saattanut aiheuttaa vahinkoa. Fysioterapiasta voi olla hyötyä paranemisprosessissa ja se estää nivelten lisävaurioita.’
Miksi kehoa kannattaa vahvistaa?
Vahvistavat harjoitukset vahvistavat nimensä mukaisesti niveliä ja lihaksia, jolloin voit liikkua vapaammin suojaten niveliä voiman muutoksilta, kuten mennessäsi alas portaita tai kun hölkkäät. Nämä harjoitukset voivat myös parantaa nivelten liikeratoja sekä vähentää olemassa olevaa nivelkipua, jolloin liikkuminen on helpompaa.²
Mitä hyötyjä venyttelystä on?
Iän myötä lihakset muuttuvat vähemmän elastisiksi.³ Vamma ja sairaus voivat myös aiheuttaa lihasten lyhentymistä ja epätasapainoa, erityisesti koukistajissa sekä ojentajissa. Venyttely parantaa liikkuvuutta, auttaa ehkäisemään vammoja ja voi myös kompensoida lihasepätasapainoa.²
Onko koordinaatioharjoituksista apua?
Koordinaatioharjoitukset auttavat parantamaan kokonaisvaltaista tasapainoa ja asentoaistia 4, toisin sanoen parantamaan käsitystäsi tai tietoisuuttasi kehon asennosta ja liikkeestä.
Miten valitsen sopivan liikuntamuodon?
Hemofilia on jokaisella henkilöllä ainutlaatuinen, joten sopivimman urheilulajin ja liikuntasuunnitelman valinta on tehtävä yhteistyössä hoitavan lääkärin tai hoitotiimin kanssa. Voit aloittaa kysymällä itseltäsi joitakin kysymyksiä ja sitten keskustella niistä lääkärisi tai hoitotiimisi kanssa. Tämän jälkeen voit tehdä itsellesi liikuntasuunnitelman lääkärisi tukemana.
- Kysy itseltäsi: Mistä urheilulajeista pidän (harkitse mieltymyksiäsi: ryhmä- tai kilpaurheilu vs. yksilöllinen, korkean intensiteetin vs. rentouttava liikunta)?
- Kysy lääkäriltäsi tai fysioterapeutiltasi: Mitkä urheilulajit ovat turvallisia minulle?
- Kysy itseltäsi: Miltä ensimmäinen askel aktiivisemmassa elämäntavassani näyttäisi?
- Kysy lääkäriltäsi tai fysioterapeutiltasi: Miltä vähitellen aloittaminen näyttäisi minulle?
- Kysy itseltäsi: Mitkä ovat tavoitteeni (mitä haluat saavuttaa liikunnasta – fyysinen, henkinen, painonpudotus)?
- Kysy lääkäriltäsi tai fysioterapeutiltasi: Mitkä tavoitteet ovat realistisia minulle?
- Kysy itseltäsi: Miltä ihanteellinen kunto-ohjelmani näyttäisi minulle?
- Kysy lääkäriltäsi tai fysioterapeutiltasi: Kuinka usein minun pitäisi liikkua, jotta saavuttaisin tavoitteeni?
Mikä hemofilia on?
Hemofilia on perinnöllinen verenvuototauti, jota sairastaa noin 400 suomalaista. Uusia hemofiliatapauksia todetaan noin viisi vuosittain. Hemofiliaa on kaksi tyyppiä, yleisempi hemofilia A ja sitä harvinaisempi hemofilia B.
Artikkeli alunperin julkaistu 28.8.2024 Suomen Hemofiiliayhdistyksen sivuilla.
Viitteet:
- Mulder K. Exercises for people with haemophilia. 2006, Montreal, Quebec, Canada: World Federation of Hemophilia.
- Mulder K and Llinás A. Haemophilia 2004; 10: 152–156
- European Journal of Translational Myology. 2020 Jul 13 Lorenzo Marcucci1,2,3 and Carlo Reggiani, Increase of resting muscle stiffness, a less considered component of age-related skeletal muscle impairment
- T. Hilberg, M. Herbsleb, C. Puta, H. H. W. Gabriel, W. Schramm The Official Journal of the World Federation of Hemophilia. Vol 9 Issue 1 First published: 28 January 2003 Physical training increases isometric muscular strength and proprioceptive performance in haemophilic subjects.