Influenssarokotteen ottamisessa ei ole kyse ainoastaan omasta terveydestä. Suojautumalla pidetään huolta myös ympärillä olevien hyvinvoinnista. Mitä useampi rokotteen ottaa, sitä pienempi riski lähipiirillä on sairastua.
Työterveyslääkäri Ahti Vainio muistuttaa, että influenssarokote suojelee koko perhettä kovilta sairastumisilta ja rokotteen riskit ovat suhteellisen pienet verrattuna influenssan aiheuttamiin haittoihin.
– Pitäisi muistaa, että influenssa ei ole mikään tavallinen, harmiton flunssa. Rokotekritiikin yhteydessä olisi hyvä osata suhteuttaa rokotusten hyvin harvinaiset haittavaikutukset siihen, miten yleisiä näiden tautien aiheuttamat isotkin komplikaatiot ovat.
Vainion mukaan influenssarokotteen haittavaikutuksia on turha pelätä.
– Voimakkaat reaktiot ovat erittäin harvinaista. Rokotteen jälkeen saattaa ilmetä ärsytystä pistoskohdalla tai väsymystä muutaman päivän ajan. Influenssaa rokote ei pysty aiheuttamaan, Vainio tietää.
Influenssarokote on tärkeä suoja etenkin niille, joilla on jokin perussairaus.
– Influenssarokote tulisi ottaa erityisesti silloin, jos henkilöllä on jokin yleissairaus, kuten keuhko- sydän- munuais- tai neurologinen sairaus, tai jos vastustuskyky on sairauden tai lääkityksen vuoksi heikko. Riskiryhmiin kuuluvat myös yli 65-vuotiaat, raskaana olevat ja pienet lapset, Vainio listaa.
Kanna vastuu lähimmäisistäsi
Rokotesuoja ei ole koskaan sataprosenttinen. Terveiden ihmisten on syytä ottaa rokote, ettei omalla sairastumisella aiheuta muille vaaraa. Mitä useampi yhteisössä ottaa rokotteen, sitä parempi laumaimmuniteetti syntyy.
– Riskiryhmään kuulumaton estää suojautumalla taudin leviämisen ja mahdollisesti heikompikuntoisen sairastumisen vakavasti. Erityisen tärkeää on, että terveydenhuoltohenkilöstö suojautuu influenssaa vastaan, Vainio painottaa.
Influenssarokotteella vähennetään merkittävästi sairauspoissaoloja, jotka ovat lievissäkin tapauksissa usein pitkiä.
Influenssarokote on myös työyhteisöjen etu.
– Työntekijät pysyvät työkykyisinä ja työpaikat toimivina. Influenssarokotteella vähennetään merkittävästi sairauspoissaoloja, jotka ovat lievissäkin tapauksissa usein pitkiä, Vainio muistuttaa.
Rokotteita on rajallisesti
Vuoden 2017 influenssakauden arvellaan alkavan marras-joulukuussa. Rokotteet tulevat markkinoille muutamaa kuukautta aikaisemmin. Vainio kannustaa hakemaan influenssarokotteen heti, sillä riskinä on, ettei niitä kauden alettua ole enää saatavilla.
– Lääkäriasemat pyrkivät tilaamaan rokotteita vain arvioidun menekin verran, etteivät ne jää kaappeihin. Usein ihmiset havahtuvat rokotteen ottamiseen vasta siinä vaiheessa, kun tilanne on jo päällä. Asia tulee mieleen vasta, kun media uutisoi yhteiskunnassa jylläävästä vakavasta influenssasta. Saattaa olla, että tässä vaiheessa rokotteet ovat jo kaapeista loppu, Vainio sanoo.
Influenssarokotteen ottaminen on yksinkertainen toimenpide.
– Yksityisiltä lääkäriasemilta rokotteeseen saa varattua ajan puhelimitse tai verkkoajanvarauksen kautta. Ilman ajanvaraustakin rokottaminen onnistuu monessa paikassa. Kyseessä on erittäin nopea ja helppo toimenpide, Vainio lupaa.
Oletko selvillä rokoteohjelmastasi?
Influenssakannat vaihtuvat vuosittain, joten rokote tulee ottaa joka vuosi uudestaan. Suojan saa kahdessa viikossa rokotteen ottamisen jälkeen. Vainio muistuttaa myös muista rokotteista.
– Jäykkäkouristusrokote tulisi uusia kymmenen vuoden välein, se on monella suomalaisella mennyt vanhaksi.
Keskittämällä lääkäripalvelut yhteen paikkaan rokoteohjelman seuranta helpottuu.
– Omat rokotetiedot on myös hyvä säilöä itsellensä digitaalisesti niin, etteivät ne häviä, Vainio lisää.