Etusivu » Flunssa » Influenssarokotus on paras tapa suojautua influenssalta
Influenssa

Influenssarokotus on paras tapa suojautua influenssalta

influenssarokotus
influenssarokotus
Kuva: Getty Images

Influenssan torjunnassa tehokkain keino on rokottaminen. Se suojaa parhaimmillaan 70-80 prosenttia influenssatartunnoista.

Influenssa on A- tai B-viruksen aiheuttama tauti. Oireet ovat tavallista flunssaa eli nuhakuumetta voimakkaampia: äkillisesti nouseva korkea kuume, lihas- ja päänsärky, kurkkukipu, väsymys ja viluntunne, hikoilu. Myös pahoinvointia ja kuivaa yskää saattaa esiintyä.

Usean vuoden seurantatilastojen mukaan influenssaepidemian huippuajankohta vaihtelee vuosittain. Yleensä helmikuu on vilkkainta aikaa, jolloin sairastuminen häiritsee monen talvilomasuunnitelmia. Suurta haittaa voi aiheutua myös tautia poteville abeille, sillä yo-kirjoitukset osuvat usein juuri samaan ajankohtaan kuin vuosittainen influenssaepidemia.

– Viime vuonna influenssaan sairastumiset alkoivat lisääntyä voimakkaasti ennen vuoden vaihdetta, ja tammikuu oli pahinta aikaa, mutta sen jälkeen tilanne rauhoittui aika nopeasti, johtava työterveyslääkäri Auli Rytivaara muistuttaa tautiepidemian huippuajankohdan ennakoimattomuudesta.

Rokottamalla itsemme, suojaamme myös muita vakavilta infektioilta

Influenssa on flunssaa vakavampi tauti, ja sen aiheuttamat sairauspoissaolot kestävät pitempään, 5-7 päivää. Tämä on merkittävä kustannuserä työnantajalle. Suurta haittaa poissaoloista on erityisesti silloin, jos iso osa työntekijöistä sairastaa samaan aikaan.

– Lisäksi, jos perheen alle 10-vuotiaat lapset sairastuvat influenssaan, aiheutuu vanhemmille poissaoloja heidän jäädessään hoitamaan lastaan kotiin, Rytivaara huomauttaa.

Perusterveillä työikäisillä influenssarokotus vähentää tehokkaasti sairauspoissaoloja ja koko perheen sairastumista.

Rytivaara ottaa esiin tärkeän näkökulman rokotuksen laumasuojasta, mikä estää taudin leviämistä esimerkiksi koulussa, töissä ja päiväkodissa:

– Riskiryhmiin kuuluvat, muun muassa raskaana olevat ja vakavia perussairauksia sairastavat, ovat yhä useammin työmaailmassa mukana. Heidän immuunivasteensa on kuitenkin heikentynyt ja riski sairastua on suurempi kuin perusterveillä. Työyhteisön rokottaminen suojaa samalla myös näitä työntekijöitä.

Rokotuksen ottaminen on riskitöntä ja vaivatonta

Riskiryhmään kuuluvat saavat influenssarokotuksen ilmaiseksi terveyskeskuksissa. Työterveyshuollossa työnantaja usein tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen. Työpaikalla voidaan esimerkiksi järjestää tilaisuuksia, jolloin työterveyshoitaja tulee rokottamaan työpaikan tiloihin. Rokotusajan voi myös varata yksityisten lääkäriasemien vastaanotolle helposti puhelimitse tai verkkoajanvarauksen kautta.

Rytivaara painottaa, että influenssarokote on todettu tutkimuksissa erittäin turvalliseksi. Rokotuskohtaan saattaa tulla kaikille rokotuksille tyypillistä ohimenevää punoitusta, aristusta tai turvotusta. Myös muutamassa päivässä ohimenevää pientä päänsärkyä tai lämpöilyä saattaa ilmetä, mutta nämä eivät ole oireita influenssasta.

– Vakavammat haittavaikutukset ovat harvinaisia, eikä rokotteessa ole eläviä viruksia, joten influenssaa ei voi siitä saada. Rokote sopii lähes kaikille, mutta allergiat pitää huomioida ennen rokotteen ottamista. Kuumeisena rokotusta ei voi ottaa, Rytivaara sanoo.

Flunssaa ja influenssaa ei pidä sekoittaa toisiinsa.
• Influenssaa vastaan otettava rokotus on ajankohtainen heti syksyn alusta alkaen.
• Rokotus kannattaa ottaa hyvissä ajoin, sillä vasteaika on pari viikkoa.
• Rokotus on uusittava vuosittain.
• Tartuntatautilain uudistus astui voimaan vuonna 2017 ja työnantajien valvontavastuu 2018. Sen mukaan riskiryhmien kanssa työskentelevillä on oltava tartuntasuoja kunnossa.

Next article