Etusivu » Diabetes » Tietoa ja tukea diabeetikolle
Diabetes

Tietoa ja tukea diabeetikolle

Kuva: Adobe Stock

Diabeetikoille suunnatut kurssit ja luennot lisäävät ymmärrystä ja antavat eväitä sairauden kanssa elämiseen. Tieto lisää turvaa ja yhdessä tekeminen voimaannuttaa.

Diabetes on kokonaisvaltaisesti elämään vaikuttava krooninen sairaus, jonka hoito vaatii potilaalta pitkäjänteistä sitoutumista. Elinikäisen kumppanin jatkuva läsnäolo aiheuttaa usein ennemmin tai myöhemmin hoitoväsymystä. Diabeetikoille järjestetyt kurssit ja luennot tarjoavat mahdollisuuden keventää kuormaa vertaisten kanssa, lisätä tietoisuutta ammattilaisten opastuksella ja ylläpitää henkilökohtaista jaksamista ja hoitomotivaatiota.

Diabetesyhdistysten moniammatillinen osaaminen antaa välineitä hyvän hoitotasapainon ylläpitämiseen.

– Diabeteshoitajan lisäksi diabeetikko saa tukea ravitsemusterapeuteilta, jalkahoitajilta, fysioterapeuteilta ja psykoterapeuteilta. Kokonaisvaltaisesti elämään vaikuttavan sairauden hoitoon tarvitaan moniammatillinen hoitotiimi ja yhteisön tuki, Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksen toiminnanjohtaja Tarja Hartman painottaa.

Pitkäjänteisellä ja moniammatillisella hoidolla turvataan diabeetikon toimintakyvyn säilyminen ja hyvän elämänlaadun ylläpitäminen. Suurin hoitovastuu on kuitenkin aina potilaalla itsellään, elintapahoito on tärkein avain hyvään hoitotasapainoon. Yhdistyksissä järjestetään kursseja diabeetikon elintapojen tukemiseksi.

– Kevään ja syksyn aikana järjestämme muun muassa maksuttomia yleisöluentoja ravitsemuksesta ja aivoterveydestä. Ravitsemusneuvonnan lisäksi diabeetikoille on tarjolla erilaisia liikuntaryhmiä ja perinteisiä vertaistukiryhmiä. Diabeetikkojen lisäksi mukaan ovat tervetulleita läheiset ja riskiryhmiin kuuluvat. Tule mukaan toimintaan ja liity yhdistyksen jäseneksi, niin saat lisätietoa suoraan kotiin.

Mari Laaksonen, [email protected]

Next article