Etusivu » Diabetes » Diabetes vaatii elämäntaparemonttia ja hoitoon sitoutumista
Diabeteksen hoito

Diabetes vaatii elämäntaparemonttia ja hoitoon sitoutumista

diabetes-elamantaparemontti
diabetes-elamantaparemontti
Sisätautien professorin mukaan tyypin 2 diabeteksen hoidon kulmakivi on elämäntapamuutos. Kuva: Getty Images

Tyypin 2 diabeetikoita on Suomessa noin 300 000. Tämän lisäksi noin 150 000 sairastaa diabetesta tietämättään.

Aiemmin tyypin 2 diabetes oli selkeämmin aikuisiässä ilmenevä diabetes, mutta nyt sairautta esiintyy maailmanlaajuisesti entistä enemmän myös nuoremmissa ikäluokissa.

– Sairaus liittyy hyvin usein niin sanottuun länsimaiseen elämäntapaan, kuten ylipainoon ja vähentyneeseen liikuntaan. Näiden myötä haiman beetasolut stressaantuvat ja joutuvat tuottamaan enemmän insuliinia, jotta moottori eli elimistön metabolia toimisi hyvin, Helsingin yliopiston sisätautien professori Per-Henrik Groop sanoo.

On tärkeää pyrkiä takaisin normaaliin painoon terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion sekä säännöllisen liikunnan avulla.

– Kun stressi on kestänyt tarpeeksi kauan, haima ei enää kykene toimimaan normaalisti. Tämä insuliinin osittainen puutos johtaa diabeteksen puhkeamiseen.

Maailmassa oli vuonna 1985 noin 30 miljoonaa diabeetikkoa. Tänä päivänä heitä on jo 420 miljoonaa, ja määrän uskotaan kasvavan tulevaisuudessa entisestään.

Hengenpelastajaksi elämäntaparemontti

Diabetekseen liittyy lyhentynyt elinajanodote ilman mitään komplikaatioitakin. Hoitamattomana diabetes voi aiheuttaa sydän- ja verisuonikomplikaatioita, munuaistautia sekä näön alentumista. Groopin mukaan tyypin 2 diabeteksen hoidon kulmakivi on elämäntapamuutos.

– Tärkeää on pyrkiä takaisin normaaliin painoon terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion sekä säännöllisen liikunnan avulla. Ei tarvitse juosta – kävelylenkki, jossa hiki lentää, on jo oikein hyvä.

Elämäntaparemontti ei kuitenkaan aina riitä saavuttamaan optimaalista verensokeritasapainoa vaan lisäksi joudutaan turvautumaan glukoosia alentavaan lääkehoitoon. Groop mainitsee sekä pitkään käytössä olleet lääkkeet että uudet lääkkeet, joiden on todettu jopa alentavan sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Vaarallisen ylipainon ollessa kyseessä yksi keino diabeteksen hoidossa ovat myös niin sanotut laihdutusleikkaukset.

Next article