Etusivu » Diabetes » Sairastatko sinä tietämättäsi diabetesta?
Diabeteksen hoito

Sairastatko sinä tietämättäsi diabetesta?

Kuva: Adobe Stock

Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeetikoita on Suomessa noin 300 000. Tämän lisäksi noin 150 000 sairastaa diabetesta tietämättään.

Aiemmin tyypin 2 diabetes oli selkeämmin aikuisiässä ilmenevä diabetes, mutta nyt sairautta esiintyy maailmanlaajuisesti entistä enemmän myös nuoremmissa ikäluokissa.

– Sairaus liittyy hyvin usein niin sanottuun länsimaiseen elämäntapaan, kuten ylipainoon ja vähentyneeseen liikuntaan. Näiden myötä haiman beetasolut stressaantuvat ja joutuvat tuottamaan enemmän insuliinia, jotta moottori eli elimistön metabolia toimisi hyvin, Helsingin yliopiston sisätautien professori Per-Henrik Groop sanoo.

On tärkeää pyrkiä takaisin normaaliin painoon terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion sekä säännöllisen liikunnan avulla.

– Kun stressi on kestänyt tarpeeksi kauan, haima ei enää kykene toimimaan normaalisti. Tämä insuliinin osittainen puutos johtaa diabeteksen puhkeamiseen.

Maailmassa oli vuonna 1985 noin 30 miljoonaa diabeetikkoa. Tänä päivänä heitä on jo 420 miljoonaa, ja määrän uskotaan kasvavan tulevaisuudessa entisestään.

Hengenpelastajaksi elämäntaparemontti

Diabetekseen liittyy lyhentynyt elinajanodote ilman mitään komplikaatioitakin. Hoitamattomana diabetes voi aiheuttaa sydän- ja verisuonikomplikaatioita, munuaistautia sekä näön alentumista. Groopin mukaan tyypin 2 diabeteksen hoidon kulmakivi on elämäntapamuutokset.

– Tärkeää on pyrkiä takaisin normaaliin painoon terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion sekä säännöllisen liikunnan avulla. Ei tarvitse juosta – kävelylenkki, jossa hiki lentää, on jo oikein hyvä.

Lue myös: Tietoa ja tukea diabeetikolle

Elämäntaparemontti ei kuitenkaan aina riitä saavuttamaan optimaalista verensokeritasapainoa vaan lisäksi joudutaan turvautumaan glukoosia alentavaan lääkehoitoon. Groop mainitsee sekä pitkään käytössä olleet lääkkeet että uudet lääkkeet, joiden on todettu jopa alentavan sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Vaarallisen ylipainon ollessa kyseessä yksi keino diabeteksen hoidossa ovat vielä niin sanotut laihdutusleikkaukset.

– Tulokset näissä leikkauksissa ovat olleet suhteellisen hyviä, mutta kyllä tämä on aika äärimmäinen hoitokeino. Ehdottomasti suosittelen ennemmin luonnollisia konsteja – normaalipainon ylläpitämistä ja liikuntaa – ja näiden tukihoidoksi lääkehoitoa.

Next article