Etusivu » Diabetes » Ruokavalio paransi tyypin 2 diabeteksen  
Erityisruokavaliot

Ruokavalio paransi tyypin 2 diabeteksen  

Kuva: Unsplash

Lasse Nybergh, 65, sai tyypin 2 diabeteksen kuriin ruokavalion avulla. Helmikuussa 2010 Lasse Nyberghillä todettiin työterveystarkastuksessa korkeat verensokeriarvot.

– En osannut epäillä sairautta. Ainut oire oli väsymys työpäivän jälkeen, Nybergh kertoo.

Tulokset saattelivat Nyberghin saman tien taksilla Jorviin lisätutkimuksiin. Hänet kotiutettiin lääkkeiden ja loppuelämän diagnoosin kera.

Kolmen viikon lääkityksen noudattaminen ei tuottanut tulosta. Ainut muutos oli painonnousu. Vasta kun Nybergh sai käsiinsä kirjan, jossa selitettiin, mistä tyypin 2 diabeteksesta on kyse, alkoi tapahtua.

– Diabetes on insuliiniresistenssi, jonka oire on korkea verensokeri, Nybergh kiteyttää.

Hyvästi hiilareille

Nybergh karsi omasta ruokavaliostaan pois kaikki hiilihydraatit ja einekset. Huhtikuussa 2010 hän meni verikokeisiin, jotka osoittivat sokeriarvot normaaleiksi. Hän jatkoi elämäänsä omaksumallaan ruokavaliolla ja kävi säännöllisesti verikokeissa. Lokakuussa 2010 oli vuorossa lääkärintarkastus.

– Lääkäri kirjoitti tietoihini ”Potilas on lääkekielteinen, mutta onneksi sokeritasapaino kunnossa”. Suomessa lääkäreiden pitää noudattaa Eurooppalaisia Käypä hoito -suosituksia, eikä ruokavaliohoidosta puhuta diabeteksen hoidossa riittävästi, vaikka se on äärimmäisen tärkeää.

Nybergh noudattaa edelleen hiilihydraatitonta ruokavaliota ja on terve. Tyypin 2 diabetes on pysynyt poissa, ja Nybergh toivoo sen pysyvän poissa.

Next article