Etusivu » Diabetes » Diabeetikko voi saada verensokeriarvot suoraan puhelimeen
Glukoosin seuranta

Diabeetikko voi saada verensokeriarvot suoraan puhelimeen

glukoosinseuranta-insuliinimittaus-diabetes
glukoosinseuranta-insuliinimittaus-diabetes
Insuliinihoidon räätälöintiä helpottaa se, että potilaan verensokeritiedot tulevat helposti hoitavan lääkärin tietoon. Kuva: Getty Images

Per-Henrik Groop

diabetes-asiantuntija

Kehittyvän teknologian myötä diabeetikko voi nykyään vaivattomasti seurata verensokeriarvojaan älypuhelimestaan, joka voi välittää tiedot suoraan myös hoitavalle lääkärille. 

Diabeetikko, haluaisitko saada tiedot verensokeristasi suoraan puhelimeesi? Glukoosinseurantaan kehitetyn teknologian, kuten mobiilisovellusten avulla tämä on mahdollista. Järjestelmä näyttää tarkat tiedot verensokereista älypuhelimessa tai muussa vastaanottimessa, ja ne voidaan myös välittää hoitavalle lääkärille.

Diabetesasiantuntija Per-Henrik Groop kertoo sovellusten olennaisesti parantavan mahdollisuuksia saavuttaa optimaalinen verensokeritasapaino.

– Hyöty perustuu kahteen asiaan: verensokereita todella seurataan ja niihin otetaan kantaa. Insuliinihoidon räätälöintiä helpottaa se, että potilaan verensokeritiedot tulevat helposti hoitavan lääkärin tietoon.

Joidenkin sovellusten kehittynyt teknologia myös hälyttää tapauksissa, joissa potilaan glukoosiarvo on nousemassa tai laskemassa liikaa.

Kehittyneiden mobiilisovellusten mahdollisuudet sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa erinomaiset

Groopin mielestä jokaisen insuliinihoitoa saavan potilaan olisi hyvä saada glukoosinseurantaan kehitetty sovellus käyttöönsä. Diabetespotilaiden verensokeritasapainon optimointi on tärkeää, sillä kohonnut verensokeri lisää ennen pitkää sekä pienten että suurten verisuonten sairauksien riskiä.

– Näitä ovat muun muassa diabeteksen aiheuttama munuaistauti, sydäninfarkti sekä aivohalvaus, vain muutaman mainitakseni. Komplikaatiot maksavat yhteiskunnalle maltaita ja ovat potilaalle henkilökohtainen tragedia, Groop muistuttaa.

Kehittyneiden mobiilisovellusten mahdollisuudet sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa ovat erinomaiset. Jatkuva sairauksien riskitekijöiden monitorointi sekä tietojen siirto hoitavalle lääkärille parantavat lähtökohtia nopeisiin hoitomuutoksiin.

– Nykyään laboratoriokokeiden ottamisen välillä voi olla kuusikin kuukautta, ja näiden tulosten perusteella sitten tehdään hoitopäätöksiä, Groop sanoo.

Tulevaisuudessa yhä enemmän tietoa kehosta

Älypuhelimen ja digitaalisten palveluiden mahdollisuudet ovat jo nyt sangen monipuoliset, mutta Groop haluaisi nähdä niiden vielä kehittyvän jatkossa.

Diabeetikon omahoidossa keskiössä älypuhelin

Diabetes on sairaus, jossa omahoidolla on olennainen merkitys hoitotasapainossa ja tätä kautta myös pitkäaikaisseuraamuksien ehkäisemisessä. Erilaiset digitaaliset ratkaisut ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia räätälöidympään palveluun ja hoidon tukeen.

Esimerkiksi omaseurantaan tarkoitetut mobiilisovellukset ovat lupaavia keinoja diabeteksen hoidon ja omahoidon kehittämisessä. Sovellusten tarkoituksena on tukea sairauden hoitoa päivittäin saatavien diabetestietojen hallinnan avulla sekä samalla auttaa hoidon optimoinnissa.

Kaiken keskiössä on potilaan oma älypuhelin, joka kerää käyttäjän elintapatietoa vaivattomasti.

Käyttäjä voi syöttää sovellukseen tietoja omasta insuliinihoidostaan, verensokerin nykyisestä tasostaan sekä sen tavoitetasosta, nautituista hiilihydraateista sekä aktiivisuudestaan. Sovelluksiin voi synkronoida arjen helpottamiseksi myös muita laitteita, kuten verenpainemittarin, vaa’an sekä älykellon.

Lue myös: Diabetes on monimuotoinen ryhmä sairauksia

Tietoisuuden parantuessa potilaan voi samalla olla helpompaa sitoutua ruokavaliolliseen ja painonhallinnallisiin elämäntapamuutoksiin. Älypuhelin mahdollistaa nopean ja helpon tiedonsiirron, jotta potilas itse sekä hoitohenkilökunta pystyvät reagoimaan ripeästi arjen tilanteisiin. Näin potilaan verensokeriarvot saadaan myös pysymään paremmin tavoitealueella.

On kuitenkin huomioitava, että diabeteksen hoidon tukena käytettävät sovellukset eivät korvaa käyntejä lääkärin luona ja potilas tarvitsee jatkossakin pitkäaikaisen verensokeritason ammattimaista ja säännöllistä seurantaa.

Next article