Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Psoriasiksen monet kasvot
Ihonhoito

Psoriasiksen monet kasvot

Psoriasiksen monet kasvot psoriasis-ihosairaus Psoriasis syntyy useamman tekijän summana, mutta suurin yksittäinen tekijä on geneettinen perimä. Kuva: Getty Images

Psoriasis on ihossa ja nivelissä esiintyvä krooninen tulehdussairaus, jonka oireilu vaihtelee potilaskohtaisesti. Sairautta ei voida kokonaan parantaa, mutta oireet saadaan useimmiten hyvin hallintaan yksilöllisellä hoidolla.

Psoriasis ilmenee tyypillisimmin ihossa esiintyvinä paksuuntuneina, hilseilevinä, punoittavina ja kutisevina läiskinä.

– Läiskäpsoriasis on taudin yleisin muoto. Se muodostaa erikokoisia ihottuma-alueita tyypillisesti kyynärpäihin, polviin, hiuspohjaan ja ristiselkään, mutta voi esiintyä missä tahansa kehoa, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, dosentti Håkan Granlund sanoo.

– Lisäksi psoriasis voi ilmetä taipeissa, kynsissä, usein vartalon alueella esiintyvinä pieninä, pisaramaisina läiskinä tai märkärakkulaisena kutisevana ihottumana. Nivelpsoriasis puolestaan on tulehduksellinen nivelsairaus, Granlund kuvailee monimuotoista sairautta.

Psoriasis syntyy useamman tekijän summana, mutta suurin yksittäinen tekijä on geneettinen perimä.

– Geeniperimä on sairauden altistava tekijä ja streptokokkibakteerin aiheuttama kurkkutulehdus, palaminen auringossa, stressi tai ruhjenaarmu ihossa tyypillisesti laukaisee sen. Usein laukaisijaa ei kuitenkaan osata yksilöidä.

Hoitomuoto vaikeusasteen mukaan

Psoriasis luokitellaan lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan muotoon. Hoito valitaan potilaalle yksilöllisesti taudin vaikeusasteen perusteella.

– Taudin vaikeusasteen määrittelyssä käytetään mittarina PASI-arvoa, joka kuvaa ihottuman laajuutta, punoitusta, paksuutta ja hilseilyä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että PASI-arvo yksin ei riitä vaikeusasteen mittariksi. Viime kädessä merkityksellistä on potilaan oma kokemus sairauden kuormittavuudesta, Granlund painottaa.

– PASI-arvo kuitenkin antaa suuntaviivat hoitomuodoille ja auttaa arvioimaan hoidon vaikuttavuutta. PASI-arvo toimii myös mittarina viranomaisille, sillä lääkehoidon korvattavuus on kytköksissä taudin vaikeusasteeseen, Granlund jatkaa.

Aina PASI-arvon mukainen vaikeusaste ja potilaan kokemus eivät vastaa toisiaan.

Ihottuman laajuus, hilseily ja punoitus eivät ole suoraan yhteydessä siihen, miten paljon sairaus vaikuttaa potilaan elämänlaatuun.

– Ihottuman laajuus, hilseily ja punoitus eivät suoraan ole yhteydessä siihen, miten paljon sairaus vaikuttaa potilaan elämänlaatuun. Kasvoissa pienemmällä alueella esiintyvä ihottuma voi vaikuttaa potilaan sosiaaliseen kanssakäymiseen ja elämänlaatuun huomattavasti enemmän kuin vaatteiden alla piilossa oleva ihottuma. Samoin esimerkiksi käsiin rajoittunut tauti voi viedä jossain ammatissa työkyvyn, vaikka vaikeus PASI-arvolla määriteltynä olisi lievä, ihotautilääkäri kuvaa mittarien problematiikkaa.

Psoriasista hoidetaan ensisijaisesti paikallishoitona voiteilla, geeleillä ja vaahdoilla sekä valohoidolla. Vaikeampi tauti vaatii hoitoa sisäisillä lääkkeillä ja ihon alle pistettävillä niin sanotuilla biologisilla lääkkeillä.

– Lääkkeiden kehitys on mahdollistanut vaikeankin taudin hoidon monesti jopa oireettomaksi. Toisinaan myös lievää tautia sairastava voisi hyötyä lääkityksestä, mutta kustannuskysymykset estävät hoidon, sillä lääke on korvattavissa nykyisellään ainoastaan vaikeaksi luokitellussa taudinkuvassa, Granlund toteaa ja viittaa PASI-arvon haasteisiin sairauden mittarina.

Next article