Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Pakkasella vedetön voide on toimivin
Ihonhoito

Pakkasella vedetön voide on toimivin

Paras voide viimaa vastaan on hengittävä ja vedetön. Kuva: Adobe Stock

Hengittävä voide ei tuki ihohuokosia. Pohjoisen talvi vaatii kasvoille suojaa, varsinkin ulkona kauan viihtyen lasten herkkää ihoa kannattaa suojata pakkasta ja aurinkoa vastaan.

– Jotkut sanovat, ettei kasvoja pitäisi suojata pakkasella lainkaan, mutta jo inuiitit ymmärsivät käyttää apuvälineitä kasvojensa ihon suojaamisessa kovissa olosuhteissa. He käyttivät tätä tarkoitusta varten kasvoihinsa valaanrasvaa, kertoo toimitusjohtaja Harald Storgårds Valkoisesta Rististä.

Paras voide viimaa vastaan on hengittävä ja vedetön. Se päästää hien läpi, eikä jäädy pakkasessa iholle. Kevyt vesipohjainen voide saattaa jäätyä ihohuokosiin, tiiviinä aineena vaseliini taas ei anna ihon hengittää, joten vaarana on, että hiki jää vaseliinin ja ihon väliin. Näin voi syntyä ihovaurioita, kuten paleltumia.

Pohjoisessa vanha kansa on käyttänyt perinteisesti voiteena havupuiden pihkaa tai mehiläisvahaa, Storgårds kertoo.

– Mehiläisvaha on vanha luonnontuote, joka toimii myös haavoille. Kansa tiesi ennen, kuinka hoitaa myös ihoa omilla puhtailla luonnontuotteillamme, Storgårds pohtii.

Luonnolliset ja edulliset ainesosat ovat valttia. Mehiläisvahan ja glyseriinin yhdistelmä on Storgårdsin mukaan paras: glyseriinissä on mikrokuplia, jotka päästävät hikeä läpi. Myös täysin lisäaineeton mehiläisvaha suojaa, rauhoittaa ja pehmentää ihoa. Glyseriini ja mehiläisvaha eivät myöskään aiheuta allergisia reaktioita.

Maalaisjärki kannattaa ottaa mukaan lapsen ihon suojauksessa, Storgårds neuvoo.

– Jo pikkupakkanen ja viima antavat vaarallisen tuulikertoimen iholle, mutta mikään voide ei auta, jos lapsi lykätään usean kymmenen asteen pakkaseen ja viimaan pitkäksi aikaa.

Next article