Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » ”Iho on täydellisesti rakennettu, mutta sen tasapainon voi tuhota väärällä hoidolla”
Ihonhoito

”Iho on täydellisesti rakennettu, mutta sen tasapainon voi tuhota väärällä hoidolla”

On tärkeää huolehtia ihon tasapainosta hellävaraisilla tuotteilla ja hoitotavoilla, jotka sopivat omalle iholle. Kuva: Getty Images

Ville Äikäs

SKY-erikoiskosmetologi

Kun iho on epätasapaino-tilassa, se on herkkä. Silloin ihon oma, luonnollinen mikrobiomi on jostain syystä järkkynyt. Mitä ihonhoidossa kannattaa ottaa huomioon?

– Jos hoitaa muutaman näpyn takia koko kasvojen ihoa tehokkaasti kuivattavilla eli liian emäksisillä puhdistusaineilla, iho ei ehdi korjata itseään ja sen tasapaino järkkyy. Yksittäisille näpyille riittää paikallinen kuivattava tuote, sanoo SKY-erikoiskosmetologi Ville Äikäs.

Hyvinvoivassa ihossa ei ole kuivuutta tai liiallisia epäpuhtauksia. Muutama finni ei siis haittaa.

– Ihon tärkein tehtävä on pitää pahikset kehon ulkopuolella. Siksi on niin tärkeää huolehtia ihon tasapainosta hellävaraisilla tuotteilla ja hoitotavoilla, jotka sopivat omalle iholle. Esimerkiksi TikTokissa trendaavat tuotteet eivät välttämättä ole hyviä itselle, Äikäs muistuttaa.

Maitohappo on loistava apulainen ihonhoidossa

Ihon pH on viiden ja 5,5 välillä, mikä on ihanteellinen sen omalle bakteeristolle. Samasta syystä kosmetiikassa käytetään maitohappoa, joka on osa ihon luonnollista kosteustasapainoa.

Maitohapolla on monia hyvää tekeviä vaikutuksia: se kosteuttaa ja pehmentää ihoa sekä vähentää pieniä juonteita ja ryppyjä.

Maitohappo myös sopii kaikille ihotyypeille ja on loistava apu ihonhoidossa kesälläkin.

– Kleopatra kylpi aasinmaidossa ja hänellä oli kuulemma pehmyt ja kirkas iho. Nykyään tiedämme, että maitohappo kirkastaa ihoa, koska sen vaikutuksesta kuolleet ihosolut irtoavat nopeammin. Iho siis uusiutuu tehokkaammin, Äikäs kertoo.

Toisaalta maitohapon molekyylinen rakenne on aika suuri eli se ei pääse imeytymään kovin syvälle ihoon.

– Siksi se ei myöskään ärsytä ja maitohappo sopii vaikka olisi herkkä iho, akne tai ruusufinni. Aktiiviset tulehdukset pitää kuitenkin aina näyttää ihotautilääkärille, Äikäs korostaa.

Onko sitten jotain ainesosia, jotka yhdessä maitohapon kanssa ovat erityisen hyviä iholle?

– Maitohapon rinnalla ovat avainasemassa antioksidantit (vitamiinit ja hivenaineet), peptidit (pienet proteiinit) ja keramidit (rasvat), jotka ovat kaikki ihon rakennusaineita. Niitä on hyvä olla samassa tuotteessa tai maitohapon rinnalla käytettävässä kosmetiikassa, Äikäs suosittelee.

Kotimaista kosmetiikkaa jo kolmen vuosikymmenen ajan

Next article