Niki Malmros
markkinointi- ja kumppanuuspäällikkö, Allergia-, iho- ja astmaliitto
Luonnossa liikkumisen terveysvaikutukset ovat hyvin laajat, se on todettu tutkimuksissa. Mutta onko luontoterveydellä vaikutusta allergioihin, iho-ongelmiin ja astmaan?
Luontoterveys tarkoittaa altistumista luonnon mikrobeille monimuotoisessa ympäristössä eli metsässä.
– Riski allergiaan ja astmaan sekä sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa, mikäli vieraannumme liiaksi luonnosta emmekä saa tarvittavaa altistusta. Luonnon mikrobeille altistumisella on selkeä yhteys kaikkeen immuunipuolustukseen liittyviin sairauksiin, kertoo Allergia-, iho- ja astmaliiton markkinointi- ja kumppanuuspäällikkö Niki Malmros.
Tämä tarkoittaa sitä, että kaikenlainen liikkuminen luonnossa on hyödyllistä ja suositeltavaa allergioita, astmaa ja ihotauteja ehkäisevää toimintaa. Malmrosin mukaan on myös tärkeää touhuta luonnossa ja olla kosketuksissa luontoon ja sen monimuotoisuuteen.
– Ei ole sama, millaisessa luonnossa viettää aikaa. Pari koivua pihapuistossa ei tähän riitä vaan tärkeitä ovat juuri havupuut, Malmros painottaa
– Lasten kannattaa antaa leikkiä risuilla ja möyriä maassa, eikä puiden halaaminen ole täysin huuhaata.
Miten ilmastonmuutos vaikuttaa allergioihin?
lmaston lämpeneminen köyhdyttää puustoa ja se on haitaksi havupuille. Tämän seurauksena havupuut vähenevät ja allergisoivaa siitepölyä tuottavat puut, kuten koivut, lisääntyvät.
– Keski-Euroopassa lehtipuiden lisääntyminen ja sen vaikutukset allergioihin ja astmaan on nähtävissä jo nyt. Pohjoismaiden tilanne on vielä toistaiseksi melko hyvä. Meillä on täällä Suomessa vielä mahdollisuus hyödyntää havupuustoa ja vahvistaa omaa terveyttä, Malmros toteaa.
Kaupungistuminen on vaikuttanut allergioiden määrän kasvuun, kun altistus luonnon mikrobeille on kaupungissa vietetyn ajan myötä vähentynyt. Allergian ja astman omahoidossa luonnossa liikkuminen on siis tärkeää.
Luontoon hakeutuminen on paras mahdollinen lääke: marjastaminen, sienestäminen ja puiden halailu kannattaa ottaa osaksi metsälenkkiä. Luontoa kannattaa koskettaa.