Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Sisäilman laadulla on suuri merkitys
Allergiat

Sisäilman laadulla on suuri merkitys

Viikoittaisella siivouksella vaikutetaan kodin sisäilman laatuun vähentämällä liikkuvan pölyn määrää. Kuva: Pexels

Allergiasiivous tarkoittaa tehostettua siivousta, jossa normaalin viikkosiivouksen lisäksi huomioidaan myös säännölliset puolivuosittaiset siivoustarpeet.

Hyvä sisäilma on sellainen, johon ei kiinnitä huomiota – se on paitsi hajuton myös sopivan lämpöinen. Silloin sisäilma ei kuivata ihoa tai ärsytä hengitysteitä. Electrolux Oy:n koulutuspäällikkö Johan Liljeströmin mukaan epäpuhtauksia kulkeutuu rakennuksiin ulkoilmasta, maaperästä ja rakennusten rakenteista sekä erilaisista sisäympäristön lähteistä, kuten rakennus- ja sisustusmateriaaleista, ruuanlaitosta, puun pienpoltosta ja kynttilöistä.

Katse ilmanvaihtoon

– Epäpuhtauksia voidaan ilmanvaihdon ja puhdistavien laitteiden avulla vähentää myös hallitsemalla epäpuhtauslähteitä tai niiden kulkeutumisreittejä, Liljeström sanoo. 

Kodissa sisäilman laatuun voi vaikuttaa kiinnittämällä huomiota ilmanvaihtoon, siivoustapoihin ja pienhiukkasten poistamiseen erilaisin suodattimin. Liljeström muistuttaa samalla, että oikeiden laitteiden lisäksi tärkeää on laitteiden ylläpito. 

– Kodin laitteiden suodattimet tulee huoltaa tai vaihtaa riittävän usein. Tämä koskee niin laitteita kuin seinässä olevia ilmanvaihtoaukkoja.

Selvitä tuotteiden materiaalit ja tekniset ominaisuudet

Viikoittaisella siivouksella vaikutetaan kodin sisäilman laatuun vähentämällä liikkuvan pölyn määrää.

– Puolivuosittain kodissa on hyvä siivota myös yläpölyt eli kaappien, ovien ja valaisimien yläpinnat sekä ilmanvaihtokoneiden ja ikkunoiden suodattimet, Liljeström sanoo.

Laitteiden suodattimien kestoiät poikkeavat merkittävästi toisistaan, joten käyttöohjeisiin kannattaa tutustua huolellisesti. Liljeströmin mukaan kodin voi pitää puhtaana myös ilman lukuisia erilaisia siivousaineita ja kemikaaleja. 

Tuotteita valittaessa on hyvä selvittää niiden materiaalit ja tekniset ominaisuudet. 

– Allergianäkökulman omaavissa siivousaineissa on huomioitu hajusteettomuus. Vaihtoehtoisesti korkealaatuisilla mikrokuituvälineillä voi siivota myös ilman kemikaaleja.

Tuotteita valittaessa on hyvä selvittää niiden materiaalit ja tekniset ominaisuudet. 

– Ulkomaisissa huonekaluissa voi olla homeenestoaineita tai erilaisia pintakäsittelyaineita. Kannattaa myös selvittää mitä materiaaleja, kemikaaleja ja liimoja huonekaluissa on käytetty, Liljeström huomauttaa.

Liljeströmin mukaan kodin voi pitää puhtaana myös ilman lukuisia erilaisia siivousaineita ja kemikaaleja. Kuva: Unsplash

Asiantuntija kannustaa kiinnittämään huomiota myös kodinkoneiden suodattimen laatuun sekä laitteen teknisiin ominaisuuksiin. Toisaalta esimerkiksi imureissa pelkkä suodattimen teho ei kerro laitteen käytännön toimivuudesta. 

– Hiljaista, helposti käsiteltävää ja laadukkaan tuntuista laitetta on miellyttävämpi käsitellä, jolloin siivouskaan ei välttämättä tunnu niin vastenmieliseltä.

Next article