Etusivu » Allergia ja astma » Puhdas ruokavalio karkotti Saara Aaltoa jo vuosia piinanneet allergiaoireet
Ruoka-allergiat

Puhdas ruokavalio karkotti Saara Aaltoa jo vuosia piinanneet allergiaoireet

saara-aalto
saara-aalto
Kyllästyneenä jatkuvaan pahaan oloon Saara teki täyskäännöksen ruokavaliossaan vuonna 2010. Kuvat: Ville Paasima

Laulaja Saara Aalto kärsi 10-vuotiaasta aikuisikään asti lukuisista ruoka-aineallergioista ja tulehduksellisista sairauksista.

Kesäisin riesana oli pahanlaatuinen siitepölyallergia. Hedelmät olivat lähes kokonaan poissuljettuna Saaran ruokavaliosta, ja hedelmävälipalojen puuttumista laulaja korvasi jättipussillisella irtokarkkeja päivittäin.

– Söin tosi paljon roskaruokaa, karkkia ja limukkaa. Ja olin tosi kipeä. Paljon tulehduksia kehossa ja allergiat päällä, Saara kertoo.

En ollut tajunnut ruokavalion ja terveyden yhteyttä, eikä kukaan lääkärikään koskaan kysynyt multa, mitä mä syön. Aina vaan lääkettä annettiin.

Kyllästyneenä jatkuvaan pahaan oloon Saara teki täyskäännöksen ruokavaliossaan vuonna 2010. Hän jätti ravinnostaan kokonaan pois vehnän, sokerin ja maitotuotteet sekä vaihtoi roskaruoan salaatteihin, vihersmoothieihin, raakaruokaan ja marjoihin. Tulokset olivat hämmästyttävät.

– Kaksi viikkoa kun olin sitä ruokavaliota pitänyt, mulla ei ollut enää mitään oireita niistä mun sairauksista, joihin olin syönyt kestolääkitystä 8 vuotta. Se oli mulle suuri ihme. En ollut tajunnut ruokavalion ja terveyden yhteyttä, eikä kukaan lääkärikään koskaan kysynyt multa, mitä mä syön. Aina vaan lääkettä annettiin, Saara muistelee.

Ihmeparantumisesta rohkaistuneena Saara uskaltautui kokeilemaan omenaa, jota ei ollut voimakkaista allergisista reaktioista johtuen uskaltanut edes maistaa 13 vuoteen.

– Oli mullistava fiilis, kun tajusin ettei siitä tullut mitään allergiaa. Testaamani omena oli luomua, ja mietinkin, olisinko kaikki vuodet voinut syödä hedelmiä luomuna, että onkohan ihmiset sittenkin allergisia vain ruokien torjunta-aineille.

Seuraavana keväänä myös siitepölyallergian oireet olivat poissa.

– Ehkä olin siedättänyt sen pois ruokavaliolla, olin syönyt niin paljon kaikkia hedelmiä, joille olin allerginen. Tai sitten mun kroppa oli vaan niin puhdas, ettei se oireillut, Saara pohtii.

Puhdistuksen jälkeen artisti pysyi täysin oireettomana kolmen vuoden ajan. Ruokavalion yhteys allergiaoireisiin vahvistui, kun Saara tiukan työrupeaman seurauksena lipsui puhtaasta ravinnosta, ja samoihin aikoihin myös allergiset oireet nousivat pintaan vuosien tauon jälkeen.

– Varalta piti hakea allergiapillereitä apteekista. Silloin kun on pitänyt käyttää lääkettä, ne on helpottaneet.

Nyt Saara on ollut oireeton, ja kannustaakin kaikkia lisäämään vihreää ruokavalioonsa ja välttämään valkoista sokeria ja jauhoa.

– Tuntuu tosi nopeasti kropassa kun alkaa sitä tekemään, varmasti parin viikon päästä on jo paljon keveämpi olo.

Myrkytön keho sisäisesti ja ulkoisesti

Puhtaan ruokavalion lisäksi Saara kiinnittää huomiota käyttämänsä kosmetiikan raaka-aineisiin välttääkseen kehonsa altistumisen myrkyille myös ulkoisesti. Esiintyvän artistin kosmetiikan on oltava korkeatasoista, jotta meikki kestää läpi keikan.

– Shampoot ja rasvat ovat luomua ja hammastahna fluoritonta. Yritän löytää yhä enemmän myös meikeistä luomua, sellaisia jotka ovat riittävän laadukkaita keikkakäyttöön. Nykyisin niitä löytyy kyllä tosi hyvin. Olen tykännyt siitä tunteesta, että ei mene myrkkyä kroppaan sisäisesti eikä ulkoisesti, Saara päättää.

Next article