Etusivu » Allergia ja astma » Lasten yleisimmät allergiat väistyvät tavallisesti kouluikään mennessä
Lapsen hyvinvointi

Lasten yleisimmät allergiat väistyvät tavallisesti kouluikään mennessä

Kuva: Getty Images

Varpu Elenius

lastentautien ja allergologian erikoislääkäri, dosentti

Eri ruoka-allergioiden yleisyys lapsuusiässä on 2–7 prosenttia. 

Eläin- ja siitepölyallergiat alkavat yleistyä noin neljän vuoden iästä lähtien, ja teini-ikäisistä jo lähes 20 prosenttia on pölyallergisia. Yleisimpiä ruoka-allergioita aiheuttavia ruoka-aineita ovat maito, kananmuna sekä kotimaiset viljat, kuten vehnä.

– Varhaislapsuuden ruoka-aineallergiat väistyvät nopeasti. Suurimmalla osalla lapsista kehittyy ennen kouluikää ruoka-altistuksella varmistettava sietokyky, lastentautien ja allergologian erikoislääkäri, dosentti Varpu Elenius sanoo.

– Maitoallergisista taaperoista puolet sietää maitoa kaksivuotiaana ja jopa 75 prosenttia kolmen vuoden iässä. Myös vilja- ja kananmuna-allergiat väistyvät valtaosalta lapsista viimeistään kouluikään mennessä.

Varmuuden vuoksi välttäminen ei estä allergian kehittymistä vaan päinvastoin hidastaa luonnollisen sietokyvyn kehittymistä ruoka-aineille.

Harvoin oireita aiheuttavia ruoka-aineita ovat muun muassa erilaiset lihat, kypsät juurekset, vihannekset, marjat ja hedelmät. Niitä vanhemmat voivat antaa lapsille kotona kokeiltaviksi omaan tahtiin. Siitepölyallergisia suomalaisista on jopa noin 20 prosenttia, ja siitepölyallergiaa on sekä lapsilla että aikuisilla. Eleniuksen mukaan siite- ja eläinpölyallergiat ovat isommilla, yli 4–6-vuotiailla lapsilla esiintyvät yleisimmät allergiat.

– Siite- ja eläinpölyallergioiden tavallisimpia aiheuttajia kasvimaailmassa ovat koivut, heinät ja pujo sekä eläimistä kissa, koira ja hevonen. 

Suurin osa lehtipuiden ja heinien siitepölyn aiheuttamista oireista on allergista nuhaa, mutta joskus esiintyy myös yskää ja hengenahdistusta.

Allergioiden puhkeamista voidaan estää

Vanhempien huolenaiheena on usein se, että he altistavat tietämättään omalla toiminnallaan lapsiaan allergioille. Eleniuksen mukaan huoli kuitenkin on useimmiten turha.

lasten-allergiat
Siite- ja eläinpölyallergioiden puhkeamista voidaan estää lisäämällä kosketusta luontoon sekä eläimiin. Kuva: Getty Images

– Nykytietämyksen mukaan erilaisia ruokia pitäisi tarjota lapselle monipuolisesti neuvolan ohjeiden mukaisesti. Varmuuden vuoksi välttäminen ei estä allergian kehittymistä vaan päinvastoin hidastaa luonnollisen sietokyvyn kehittymistä ruoka-aineille, Elenius ohjeistaa.

Myös siite- ja eläinpölyallergioiden puhkeamista voidaan estää lisäämällä kosketusta luontoon sekä eläimiin. Eleniuksen mukaan maatilalla ja jopa eläintilojen lähettyvillä kasvaneiden tiedetään sairastuvan muita ihmisiä harvemmin allergioihin.

– Maalla asuvilla lapsilla on yleisesti ottaen vähemmän allergioita kuin kaupungissa varttuneilla.

Niin sanotun hygieniahypoteesin mukaan infektioiden määrän vähentyminen lapsuusiässä on lisännyt muun muassa allergioita ja astmaa. Lasten sairastumisriski on pienempi, jos he ovat jo pienestä altistuneet monipuolisesti erilaisille bakteereille ja allergeeneille, kuten eläinhilseelle.

Next article