Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Johanna Pakonen: Keikkaelämä voi olla raadollista moniallergikolle
Allergiat

Johanna Pakonen: Keikkaelämä voi olla raadollista moniallergikolle

Johanna Pakosen allergiaoireet alkoivat jo teini-iässä. Iän myötä oireet ovat voimistuneet. Kuva: Sakari Majantie / Katja Teinilä

Moniallerginen laulaja Johanna Pakonen on jo vuosia peräänkuuluttanut muun muassa eri allergeenien ja ruokavalioiden sisällyttämistä kokkikoulutukseen.

– Yhteen aikaan en uskaltanut syödä melkeinpä mitään muuta, kuin kummitätini tekemää porkkanalaatikkoa. Sitä minulla oli pakastin täynnä, laulaja Johanna Pakonen aloittaa. 

Moniallergikon arki voi olla haastavaa usealla eri tasolla. Pakosen omat allergiaoireet alkoivat teini-iässä, jolloin hän iho-oireiden ilmaannuttua huomasi olevansa yliherkkä siitepölylle, heinälle sekä osalle ruoka-aineista. Iän myötä oireet voimistuivat.

Tietämyksen lisäämiseksi allergioista on hyvä puhua suoraan ja kiertelemättä

– Aikuisena minulla on ollut enemmän oireita etenkin keväisin, jolloin olen jopa menettänyt ääneni muutamaksi päiväksi, Pakonen kertoo.

Ruoka-aineyliherkkyydet pahenivat samaa tahtia. Vuonna 2008 Pakosen kasvoihin puhkesi ruusufinni. Hän pääsi prick-testiin, joka lopulta paljasti moniyliherkkyyden.

”Pian aloin valmistaa liki kaiken ruoan itse”

Alussa Pakosesta tuntui, että hän oli allerginen kaikelle, ja etenkin keikkamatkoilla syöminen oli haastavaa. Ruusufinnin puhjettua kiellettyjen aineiden lista kiristyi entisestään.

– Tiettyjä ruoka-aineita on aivan kaikissa valmisruoissa tai vaikkapa salaatinkastikkeissa. Pian aloin valmistaa liki kaiken ruoan itse, Pakonen sanoo.

Surukseen laulaja on myös pannut merkille, että useat keikkajärjestäjät ovat reagoineet omiin eväisiin ja kylmälaukkuun ymmärtämättömästi ja negatiivisestikin.

– Tiedän, että he ovat jättäneet jopa tilaamatta minua uudestaan keikoille. Olen heidän mukaansa vaativa ja hankala, kun pyydän gluteenitonta tai kananmunatonta tuotetta. 

Ei ole gluteenitonta tuotetta, jossa on vain vähän gluteenia

Tietämyksen lisäämiseksi allergioista on hyvä puhua suoraan ja kiertelemättä – jokaisella on oikeus vaatia itselleen sopivaa ravintoa. Pakonen muistuttaa kuitenkin, ettei kukaan ole ajatustenlukija.

– Selkeä lista siitä, mitä voi nauttia tai ruoka-annosesimerkki varmistaa, että kaikille jää hyvä mieli. Molemminpuolinen kunnioitus ja ymmärrys johtaa nautinnolliseen lopputulokseen ilman vakavia allergisia reaktioita tai kipuja. 

Myös juhlien järjestäjien, ruoka-annosten tekijöiden ja sekä niiden toimittajien on Pakosen mukaan hyvä ymmärtää, ettei ole olemassa kananmunatonta tai gluteenitonta tuotetta, jossa on vain vähän kananmunaa tai gluteenia tai kalatonta tuotetta, jossa on vain vähän kalaöljyä.

– Tällaiset kokeilut voivat yliherkille ihmisille olla hengenvaarallisia.

Katso Johanna Pakosen tulevat keikat täältä.

Next article