Etusivu » Allergia ja astma » Katu- ja siitepöly ovat taas riesamme
Katu- ja siitepöly

Katu- ja siitepöly ovat taas riesamme

katupoly
katupoly
Siite- ja katupölyn karkea hiekka saattavat aiheuttaa silmien ärsytystä ja kurkun käheytymistä. Kuva: Getty Images

Katu- ja siitepöly ovat taas vaivanamme ja monelle aiheutuu niistä terveydelle haitallisia oireita. Lumen sulamisesta huolimatta hiekkaa ei voida pestä pois niin kauan kuin lämpötila laskee yöllä nollan alapuolelle pitäen tienpinnan liukkaana.

Ilmassa oleva pöly sisältää siitepölyn ja hiekan lisäksi ajoneuvojen jarruista, kytkimistä ja nastarenkaista irtoavia metallihiukkasia sekä kumi renkaista kumihiukkasia. Keväällä pölyyn sekoittuu hiukkasia ja bakteeriperäisiä yhdistelmiä myös maaperästä sekä eläinperäisistä jätöksistä. Lisäksi tietyöt ja isot rakennustyömaat heikentävät ilmanlaatua omalta osaltaan.

– Yllätys on myös se, että syksylläkin on katupölyä. Jos on hyvin pitkä ja kuiva syksy ja lunta sataa, hiekoittaminen aloitetaan aikaisin. Kun lumi sulaa vielä ennen varsinaisen talven tuloa, hiekkaa ei kuitenkaan enää poisteta, jolloin katupölyä nousee ilmaan kevään tavoin, huomauttaa Mervi Puolanne Hengitysliitosta.

Siite- ja katupölyn karkea hiekka saattavat aiheuttaa silmien ärsytystä ja kurkun käheytymistä. Terveilläkin ihmisillä keuhkojen limakalvot voivat ärtyä ja kerryttää limaa pölyä hengitettäessä:

– Edestakaisin liikkuvat keuhkoputken sisäpinnan värekarvasolut työntävät normaalisti keuhkoputkista limaa kurkunpäähän. Ärsyyntyessään niiden toiminta heikkenee ja limaa alkaa kertyä keuhkoihin. Keuhkoputket supistuvat ja hengityskaasujen vaihto huononee, kun keuhkoputken läpimitta pienenee, kuvailee Puolanne.

Riskiryhmään kuuluvilla eli lapsilla, vanhuksilla sekä hengitys- ja sydänsairailla oireet voivat olla jo rajumpia. Puolanne kertoo, että esimerkiksi astmaa sairastavilla keuhkoputkien ilmatiehyet ovat jo ennestään ärsyyntyneet, jolloin hieno hiekka ja siitepöly vain pahentavat oloa ja muuttavat liman koostumusta paksummaksi.

Lue myös: Hoida siitepölyallergia jo ennen oireiden pahenemista

– Hienompaa ilmassa olevaa pölyä voi mennä keuhkorakkuloihin asti aiheuttaen tulehdusmuutoksia. Ultrahienot hiukkaset, joita on onneksi vain vähän katupölyssä voivat siirtyä keuhkokudoksen ja keuhkorakkuloiden kautta verenkiertoon ja elimiin päätyessään aiheuttaa ongelmia erityisesti sydänsairailla, lisää Puolanne.

Ilman epäpuhtauksilta voi suojautua

Paras keino katu- ja siitepölyltä suojautumiseen on käyttää ulkona venttiilillä varustettua hengityssuojainta ja huuhdella nenäkannulla limakalvoilta pien- ja pölyhiukkaset.

– Liikenteessä kannattaa välttää vilkasliikenteisiä reittejä ja mahdollisuuksien mukaan suunnitella reitit esimerkiksi puistojen kautta. Luonnossa jopa 60 prosenttia katupölystä sitoutuu kasvillisuuteen tai laskeutuu vesistöihin, vinkkaa Puolanne.

Sisätiloissa vähennetään tuulettamista ja ikkunoihin asennetaan suodatinkankaat. Lisäksi ilmastoinnista vaihdetaan suodattimet.

– Pyykkiä ei kannata kuivattaa ulkona, ja kovan pölyn aikana vaatteet ravistetaan ulkona ennen sisään tuloa, muistuttaa Puolanne.

Next article