Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Hoida allergista ja herkkää ihoa oikein
Sponsoroitu

Herkästi reagoivan ihon hoidossa on tärkeää käyttää hellävaraisia tuotteita, jotka on testattu oikealla kohderyhmällä.

Allergiset reaktiot ja ärsytysreaktiot ovat yleisiä herkillä ihonalueilla, joilla ihon suojakerros on ohut. Siksi moni kärsiikin esimerkiksi ihottumasta juuri kasvojen alueella. Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund jaottelee iholla esiintyvät allergiset reaktiot välittömiin sekä viivästyneisiin allergisiin reaktioihin. 

– Välitön allerginen reaktio tulee, kun esimerkiksi koira pääsee nuolaisemaan sille allergista henkilöä, ja iho reagoi välittömästi. Viivästynyt allergia tarkoittaa vaikkapa kumi- tai nikkeliallergiaa, jossa iholle muodostuu karheaa punoittavaa ihottumaa päivien aikana.

Allergisessa reaktiossa kyseessä on yliherkkyys tietylle aineelle sekä elimistön immunologisesta reaktiosta sille. Puhutaan siis eräänlaisesta puolustusreaktiosta vieraalle aineelle eli allergeenille. 

– Sen sijaan herkkä iho taas voi reagoida kuumottamalla tai kutiamalla esimerkiksi lämpöön, ihon hankaamiseen tai liian voimakkaisiin ihonhoitorutiineihin, Kyrklund sanoo.

Allergiset reaktiot johtuvat Kyrklundin mukaan kehon herkistymisestä. Allergisten reaktioiden lisääntymisen väestötasolla uskotaan liittyvän urbaanin nyky-ympäristön mikrobiköyhyyteen.

– Kun kehon puolustusjärjestelmällä ei ole tarpeeksi virikkeitä, se turhaan herkistyy epätarkoituksenmukaisille asioille, kuten koivun siitepölylle. 

La Roche-Posayn tuotteet kehitetty yhteistyössä ihotautilääkäreiden kanssa

La Roche-Posayn koulutus- ja viestintäpäällikkö Tuire Grundström painottaa, että allergista ihoa tulee hoitaa ihonhoitotuotteilla, jotka on tarkoitettu ja testattu nimenomaan allergiaan taipuvaiselle ja erittäin herkälle iholle. Toinen peruspilari allergisen ihon hoidossa on säännöllisyys.

– Herkkäkin iho tulee puhdistaa ja hoitaa huolellisesti aamuin illoin joka päivä. Ihonpuhdistus kannattaa tehdä ihoa hankaamatta ja mahdollisimman hellävaraisella tuotteella, joka ei kuivata ihoa. 

Ihon kuivattelu tehdään taputtelemalla sitä pehmeällä pyyhkeellä.

– Älä raavi ihoa ja muista välttää ihon koskettelemista niin paljon kuin mahdollista, Grundström sanoo. 

Allergiselle ja hyvin herkälle iholle suunnattujen tuotesarjojen kehittämisen taustalla on tuotteiden testaaminen juuri oikealla kohderyhmällä. Tämän lisäksi tuotteista on Grundströmin mukaan jätetty kaikki ylimääräinen pois, mikä edesauttaa herkän ihon hoitoa.  

– Tuotteet ovat yleensä myös hajusteettomia tai vähintään hypoallergeenisia. Ne sisältävät ihoa rauhoittavia ja kosteuttavia ainesosia, kuten niasiiniamidia.

La Roche-Posayn hellävaraiset herkälle ja allergisuuteen taipuvalle iholle suunnatut tuotteet on kehitetty yhteistyössä ihotautilääkäreiden kanssa. 

– Tuotteiden koostumus kosteuttaa ja vähentää kuivuuden aikaansaamaa epämiellyttävää tunnetta iholla, Grundström sanoo.

Tuotteet auttavat ehkäisemään myös ihon punoitusta sekä punoituksen uusiutumista. Grundström korostaa, että ne auttavat lisäksi palauttamaan ihon luontaisen mikrobiomin toimintaa. 

– La Roche-Posayn valikoimasta löytyy sopivia tuotteita kaikille niille, joilla iholla tuntuu kuivuuden aiheuttamaa kireyttä, kutinaa tai jopa hilseilyä.

La Roche-Posayn ihotautilääkärien kanssa kehittämät herkän ihon tuotteet:

Toleriane Dermallergo -ihonhoitotuotteet
Herkälle ja allergiaan taipuvaiselle kasvojen iholle, myös silmän-
ympärysiholle. 

Lipikar-ihonhoitosarja
Erittäin kuivan ja ärtyneen sekä atopiaan taipuvaisen ihon hoitoon. Sarja sisältää sekä hellävaraisen puhdistustuotteen että tehokkaita ihonhoitotuotteita kuivalle ja atopiaan taipuvaiselle iholle. 

Tutustu tuotteisiin tarkemmin

Next article