Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Atooppinen iho – mitä se oikein tarkoittaa?
Atooppinen ihottuma

Atooppinen iho – mitä se oikein tarkoittaa?

Suomessa atooppista ihottumaa sairastaa 10 prosenttia aikuisista ja noin 15 prosenttia lapsista. Kuvat: Getty Images ja oma arkisto

Susanna Majasuo

erikoislääkäri, ihotaudit ja allergologia, Mehiläinen

Talvi kuivattaa jokaisen ihoa, mutta onko ihon kutina aina atopiaa? Entä miten se eroaa psoriasiksesta? Asiantuntija vastaa ja antaa neuvot atooppisen ihon hoitamiseen.

– Atooppista ihottumaa sairastaa Suomessa noin 15 prosenttia lapsista ja 10 prosenttia aikuisista, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Susanna Majasuo Mehiläiseltä. Mutta mistä tietää, milloin kyseessä on atopia?

– Atooppista ihottumaa sairastavalla iho on herkkä ja se kuivuu helposti, etenkin talviaikaan. Villa voi kutittaa iholla, samoin hiki saattaa aiheuttaa ärsytystä ja kutinaa. Kun iho tarpeeksi ärtyy, se tulehtuu ja iholla näkyy kutisevaa, punoittavaa ihottumaa. Psoriasis eroaa atopiasta siten, että siinä iholla on tarkkarajaisia ihottumaläiskiä, kun atooppisessa ihottumassa punoitus on hennompaa eikä tarkkoja rajoja kutisevissa kohdissa ole.

Atopia johtuu perintötekijöistä eikä sen puhkeamista voi ikävä kyllä estää. Periytyvän alttiuden voimakkuus riippuu siitä, onko atopiataipumusta ollut molemmilla vanhemmilla vai vain toisella. Jotkut probioottivalmisteet, kuten tietyt maitohappobakteerit saattavat ehkäistä ihottuman puhkeamista korkean riskin perheillä, mutta tieto aiheesta on Majasuon mukaan vielä puutteellista.

Lue lisää: Jopa kolmasosa suomalaisista kärsii atoopisesta ihottumasta

Talvella tarkkuutta ihonhoitoon

Iho suojautuu auringolta paksuuntumalla ja ohenee talveksi. Ohut iho kuivuu helpommin ja ilmankosteuden aleneminen kylmien ilmojen ja lämmityskauden myötä kuivattaa ihoa entisestään. Auringon UV-säteily toimii myös valohoidon tapaan rauhoittaen ihotulehdusta ja talvella tämä luonnollinen ”hoito” puuttuu. 

Kaikki ylimääräiset kemikaalit, yleisimpänä hajusteet, voivat ärsyttää herkkää ja helposti kuivuvaa ihoa, joten niitä kannattaa välttää. Majasuo suosittelee käyttämään hygieniatuotteissa ja pyykinpesussa herkälle iholle suunniteltuja hajusteettomia valmisteita.

– Saippuapesu kuivattaa ja kuluttaa ihon omia rasvoja. Siksi iho on hyvä pestä pelkällä vedellä tai ihoa hoitavilla pesuvoiteilla tai -öljyillä. Ihoa tulisi vahvistaa rasvaamalla se kosteusvoiteella säännöllisesti, tarvittaessa aamuin illoin. Liikunnan jälkeen hiki kannattaa pestä iholta heti pois. Märässä ja likaisessa työssä kädet on hyvä suojata suojahansikkailla ja rasvata pesun jälkeen. Punoittavaa ja kutisevaa ihoa kannattaa hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla hydrokortisonivoiteella 1–2 viikon hoitojaksoina. Jos edellä mainitut konstit eivät auta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Next article