Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Tyrniöljystä apua limakalvojen kuivuuteen
Intiimialueen vaivat

Tyrniöljystä apua limakalvojen kuivuuteen

Vaihdevuosien lisäksi emättimen kuivuus voi johtua imetyksestä, ehkäisypillereistä, sairaudesta tai sen hoitoon käytettävästä lääkityksestä. Kuva: Getty Images

Estrogeenin vähetessä limakalvoilla tapahtuu epätoivottuja muutoksia. Tyrniöljyn on tutkittu helpottavan oireita.

Estrogeeni ylläpitää limakalvojen ja ihon hyvinvointia. Estrogeeni vaikuttaa muun muassa limakalvojen kosteutta sitovien yhdisteiden määrään sekä pintasolujen koostumukseen.

– Intiimialueen limakalvojen bakteerikanta muuttuu estrogeenin vähetessä, kertoo Aromtech Oy:n tutkimus- ja kehityspäällikkö, tohtori Petra Larmo.

Intiimialueen limakalvosta tulee tulehduksille herkempi. Intiimialueen kuivuus, arkuus, kutina ja polttelu lisääntyvät. Vaihdevuosi-ikäisistä länsimaissa asuvista naisista noin 40–45 prosenttia on kertonut kärsivänsä näistä oireista.

Vaihdevuosien lisäksi emättimen kuivuus voi johtua imetyksestä, ehkäisypillereistä, sairaudesta tai sen hoitoon käytettävästä lääkityksestä.


Tyrniöljyä kapselista tai voiteena

Tyrniöljyä on hyödynnetty jo pitkään kuivan ihon hoitamisessa. Aromtech päätti tutkia, auttaisiko tyrniöljy myös intiimialueen limakalvojen kuivuuteen. Professori Risto Erkkola oli mukana tutkimuksissa.

Tyrniöljykapselitutkimus kesti kolme kuukautta ja siihen osallistui noin sata vaihdevuosi-ikäistä naista. Osa naisista söi tyrniöljykapseleita ja osa lumekapseleita. Tulosten mukaan tyrniöljykapseleita ottaneiden naisten limakalvon tila helpottui kolmen kuukauden tutkimusjaksolla.

– Tyrniöljykapseleita käyttäneiden naisten emättimen limakalvon eheys parani merkitsevästi verrattuna lumeöljyä kokeen aikana käyttäneisiin naisiin.

Aromtech tutki kliinisessä kokeessa myös lääkinnällistä emätinvoidetta, joka sisälsi muun muassa tyrniöljyä ja hyaluronihappoa. Hyaluronihappo vaikuttaa ihon ja limakalvojen kuivuuteen ja sen määrä niin ikään vähenee elimistössä vaihdevuosien myötä.

Voidetutkimukseen osallistui reilu kaksisataa naista, joista osa käytti vertailuvoidetta, osa tyrniöljy-hyaluronihappovoidetta. Tulokset osoittivat, että tyrniöljy-hyaluronihappovoidetta käyttäneiden naisten emättimen kuivuus sekä muut oireet vähenivät ja limakalvojen kunto parani.

Luonnollinen tuotesarja ihon ja limakalvojen kuivuuden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon

Next article