Skip to main content
Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Raittius sai ruokavaikutta ja Liemisen elämään täysillä
Inspiraatio

Raittius sai ruokavaikutta ja Liemisen elämään täysillä

Lieminen kannustaa muitakin kokeilemaan alkoholitonta arkea vaikkapa lyhyen ajan ja katsomaan, onko sillä positiivisia vaikutuksia omaan elämään. Kuvat: Johanna Lind

Jokainen voi kokeilla juhlimista selvin päin – se voi hyvinkin tuoda mukanaan positiivisia vaikutuksia ja uusia elämyksiä ilman krapulaa.

Sober curious -trendi on noussut suosioon viime vuosina, kun yhä useampi on alkanut tarkastella suhdettaan alkoholiin uudella tavalla. Päätös raitistua voi avata ovia uusiin elämyksiin ja syventää yhteyttä ihmisiin. Tätä mieltä on ainakin muusikko sekä ruoka- ja somevaikuttaja Jaakko Luomanen, taiteilijanimeltään Lieminen, joka lopetti alkoholin käytön viisi vuotta sitten. Lieminen on elämänmuutoksensa myötä löytänyt uuden tavan nauttia arjesta.

– Bailasin niin paljon, ettei se antanut enää mitään. Raitis elämä on tuonut minulle mahdollisuuden keskittyä enemmän itseeni ja luoda syvempiä suhteita ystäviini ja perheeseeni, Lieminen kuvailee päätöstään. Raittius on samalla tuonut Liemiselle tarmoa puskea asioita eteenpäin. Esimerkiksi Liemisen keittiössä -blogi on tunnettu paitsi influensserin perheen elämästä Italiassa myös juuri raittiista elämäntavasta.

– Olen päässyt myös kokemaan ravintoloitsijan uran ja perustanut vaimoni kanssa yhteisen podcastin. Raittius on auttanut minua keskittymään ja viemään asiat 110 lasissa maaliin, Lieminen iloitsee.

Liemisen suosikkijuoma on kesäisen raikas punajuurimehupohjainen juoma, johon on lisätty omenaa ja ripaus inki-vääriä. Joukkoon voi sujauttaa myös jääpaloja ja limeä.

Baareissa selvin päin

Lieminen asuu perheensä kanssa keskellä maaseutua ja viinitiloja Toscanassa, missä viini on olennainen osa arkea ja ruoanlaittoa

– Viini kuuluu italialaiseen kulttuuriin ja on siellä elintarvike muiden joukossa. Itse nautin mielelläni hyvistä alkoholittomista viineistä, Lieminen sanoo.

Ruokavaikuttaja kannustaa muitakin kokeilemaan alkoholitonta arkea vaikkapa lyhyen ajan ja katsomaan, onko sillä positiivisia vaikutuksia omaan elämään.

– Raittius voi tarjota paljon hyvää. Sitä kokeilleet ystäväni ovat itseni tavoin kokeneet sen antoisaksi.

Vaikka juhliminen selvin päin aluksi tuntuu erilaiselta, voi Liemisen mukaan baareissa ja ravintoloissa edelleen käydä – vain ilman seuraavan päivän krapulaa. Lieminen arvostaa samoin esimerkiksi sitä, että voi nykyään aina juhlaillan päätteeksi ajaa kotiin.

– Outoa mutta ihanaa on myös se, että olen nyt selvin päin jatkuvasti siinä high-tilassa, jota juomisella aina tavoittelin.

Next article