Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » ”Pappa hoputtaa aamukahville, kun seuraajilta tulee uusia laulutoiveita”
Inspiraatio

”Pappa hoputtaa aamukahville, kun seuraajilta tulee uusia laulutoiveita”

Yksi Lotan unelmista oli löytää uusi koti, mutta hän ei kuvitellut löytävänsä sitä Papan luota. Kuva:Tammi / Johanna Moskari

Englannissa opiskellut Lotta-Sofia Saahko tuli koronaa karkuun Valkeakoskelle pappansa Jorma Saahkon luokse. Yhtäkkiä heillä kummallakin oli tilaa unelmille, joille ei koskaan aiemmin ollut löytynyt oikeaa aikaa.

Yksi unelmistani oli löytää oma koti, mutta en kuvitellut löytäväni sitä papan luota. Tänne olen kuitenkin juurtunut, enkä kaipaa ihan heti pois, kirjailija ja videobloggaaja Lotta hymyilee.

Pappa puolestaan oli yksin asuessaan tottunut hiljaiseen elämään. Entinen kuorma-autokuski teki pihahommia ja nikkaroi kellarissa.– Pappa on menneen kolmen vuoden aikana nuortunut ainakin 10 vuotta! Hän on kuin puhjennut kukkaan, Lotta sanoo.

– Illalla sovitaan kellonaika, milloin saan herättää. Juomme aamukahvit aina yhdessä ja kuuntelemme radiota, pappa kertoo.

– Pappa herättää minut laululla ja hoputtaa alas, koska seuraajat ovat jo lähettäneet uusia laulutoiveita, Lotta naurahtaa.


Koskaan ei ole liian myöhäistä toteuttaa unelmia

– Laulu on lapsesta saakka ollut minun ilo ja unelma. Alakoulun juhlissa lauloin aina Kirstin kanssa, kun meidän äänet sopi hyvin yhteen, pappa muistelee.

– Evakkolapsia kiusattiin koulussa, mutta laulaessa pappa sai loistaa, Lotta sanoo liikuttuneena.
Unelma laulamisesta kuitenkin hautautui, koska pappa ei nuorena miehenä uskaltanut esiintyä.

– Nyt kahdeksankymppisenä minä saan laulaa! Eikä kukaan pistä hanttiin tai sano, että suu kiinni, pappa naurahtaa.
Hän toteuttaa mielellään seuraajien laulutoiveita.

– Pappa aina sanoo, että tuoppas se aparaatti tänne niin lauletaan, Lotta kertoo. – Aparaatilla hän tarkoittaa tietokonettani.

Yhteinen lauluprojekti poiki myös kolmannen unelman toteutumisen.

– Haaveenani oli kirjojen kirjoittaminen, mutta vasta papan luona löysin aiheen ja koronan takia oli aikaa. Ensimmäiseksi kirjoitin papan evakkomatkasta ja kirjoitan myös kansainvälisestä lapsuudestani. Korona pakotti luopumaan paljosta, mutta tilalle sain ihania uusia asioita. Koskaan ei ole liian myöhäistä toteuttaa unelmia, Lotta iloitsee.

Lotan ja papan laulukirja syntyi seuraajien toiveesta

• Kirja kannustaa eri sukupolvia laulamaan ja muistelemaan yhdessä.
• Mukana 50 laulua, muun muassa kansallislauluja ja ikivihreitä.
• Sanojen ja nuottien lisäksi kirjassa on kuvia ja tarinoita papan elämän varrelta.

Next article