Etusivu » Intiimiterveys » Luulitko osaavasi pestä alapääsi? – 6 vinkkiä alapään oikeaoppiseen pesuun
Intiimihygienia

Luulitko osaavasi pestä alapääsi? – 6 vinkkiä alapään oikeaoppiseen pesuun

Kuva: Unsplash

Naisen alapää on yksi kehon herkimpiä alueita, ja vaikka sen hoitaminen on periaatteessa hyvinkin yksinkertaista ei moni nainen tiedä miten intiimialueet pitäisi oikeaoppisesti pestä tai mitä alapäähän saa ja ei saa laittaa.

Listasimme kuusi yleistä virhettä, jotka naiset tekevät ja jotka tekevät alapäälle hallaa ja aiheuttavat muun muassa hiivatulehduksia, hiertymiä ja voivat pahimmillaan altistaa emättimen tulehduksille.

1. Älä pese alapäätä saippualla

Alapään pesu ei ole rakettitiedettä – kerran päivässä tehty alapesu vedellä riittää. Liian tiheä pesuväli tai tavallisella saippualla tehty pesu, voivat häiritä vaginasi normaalia bakteeri- tai pH-tasapainoa. Jos kaipaat lisäraikkautta esimerkiksi kuukautisten aikana tai seksin jälkeen, käytä erikseen alapäälle tarkoitettua intiimipesuainetta alapään pesuun.

VINKKI! Valitse pesuneste, joka on mahdollisimman lähellä emättimen normaalia pH:ta. Emättimen normaali pH-arvo on noin 3,5-4,5.

2. Stringit, hipsterit vai mummopöksyt – pöksyillä on väliä

Alushousujen valinnassa kannattaa mennä mukavuus edellä – liian pienet, tiukat tai hankaavat alushousut hankaavat ja kiristävät. Jos olet altis saamaan oireita ja tulehduksia, kannattaa valita hengittäviä materiaaleja. Vaihda pikkuhousut myös päivittäin ja nuku välillä ilman alushousuja, näin alapääsi saa hengittää.

3. Pidä hajusteet ja kemikaalit loitolla alapäästä

Emätin on yksi naisen herkimmistä alueista. Kannattaa siis pitää voimakkaat hajusteet erossa vaginan limakalvoilta. Suosi alusvaatteiden pesussa hajustamattomia pesu- ja huuhteluaineita ja vältä voimakkaasti hajustettujen kuukautissuojien tai kosteusvoiteiden käyttöä alapään alueella.

4. Alapesu yhdynnän jälkeen kannattaa

Kannattaako seksin jälkeen peseytyä? Vastaus on yksinkertainen: kyllä kannattaa! Miehen siemennesteen pH on emäksinen kun taas naisen emättimen pH on hapan – jäädessään muhimaan alapäähän voi siemenneste edistää haitallisten bakteerien kasvua ja aiheuttaa esimerkiksi bakteerivaginoosin. Ehkäiset tulehduksia helposti käymällä alapääpesulla pian yhdynnän jälkeen.

5. Hoida kuivaa intiimialuetta

Kuivat limakalvot ovat yleinen ongelma, niin nuorilla kuin vaihdevuodet ylittäneillä naisilla. Hoida kuivaa intiimialuetta apteekista ilman reseptiä saatavilla voiteilla, öljyillä tai kosteusgeeleillä. Vaihdevuosi-iän ohittaneille paras vaihtoehto on estrogeenihoito.

Mikäli intiimialueen kuivuus ei poistu siihen tarkoitetuilla tuotteilla, käänny lääkärin puoleen. Hiivatulehdus, sukupuolitaudit tai muut ihon alueen sairaudet voivat aiheuttaa limakalvojen ja intiimialueen kuivuutta.

6. Ehkäise virtsatietulehdus

Virtsatietulehduksen yleisin aiheuttaja on virtsaputkeen kulkeutuneet peräaukon bakteerit. Hyvä hygienia autttaa siihen, etteivät bakteerit kulkeudu vääriin paikkoihin – muista siis vessareissulla pyyhkiä aina edestä taaksepäin.

Lähde: Duodecim, Everyday Health

Next article