Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Urtikariaan löytyy tehokkaita hoitoja
Urtikaria

Urtikariaan löytyy tehokkaita hoitoja

Suvi Kahilainen sai urtikarian diagnoosin hieman alle kolmikymppisenä vuonna 1999. Kuvat: Oma arkisto

Nokkosihottuma eli urtikaria on yksi yleisimmistä ihosairauksista, johon sairastuu jopa viidennes väestöstä jossakin elämänvaiheessa. Yksi heistä on 29-vuotiaana diagnoosin saanut Suvi Kahilainen

– Sairaus vaikutti nuorempana paljon siihen, millainen koin olevani naisena sekä identiteettiini, psyykkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiini.

Näin Kahilainen kuvailee urtikariaan sairastumistaan, johon hän sai diagnoosin hieman alle kolmikymppisenä vuonna 1999. Silloin elettiin aikaa, jolloin internetissä ei vielä ollut urtikariaan liittyviä keskusteluryhmiä – saati suomenkielistä tietoa sairaudesta. 

Jokainen sairastunut tarvitsee tilanteeseensa räätälöidyn hoidon ja tuen. 

– Koin tuolloin olevani äärettömän yksin oireitteni kanssa, oikea kummajainen. Rupikonnaksi minua leikkimielisesti kutsuttiinkin, Kahilainen muistelee sairautensa alkuvaihetta. 

Sittemmin sairaus on tehnyt Kahilaisesta omien sanojensa mukaan oikean salapoliisin ja samalla myös ihosairauksiin erikoistuneiden lääkäreiden yhteistyökumppanin.  

– Sairauden alkuvaiheessa oli pidettävä kirjaa elämästä sekä oireista. Ilman tätä kirjanpitoa lääkäreiden on vaikea saada selvyyttä urtikarian luonteesta ja suunnitella tarvittavaa lääkehoitoa, Kahilainen sanoo.

”Jokainen tarvitsee omaan tilanteeseensa räätälöidyn hoidon ja tuen”

Herkimmin urtikariaan liittyvän oireilun Kahilaisella laukaisevat fyysinen väsymys, kylmä vesi sekä erilaiset virustaudit. Toimivan lääkehoidon löytyminen on kuitenkin parantanut elämänlaatua oleellisesti. 

Arki sujuu hienosti silloin, kun minun ei tarvitse ajatella urtikarian oireilua, syömisiä ja nukkumista. Nykyisin miltei vain olen ja elän sairauttani miettimättä, Kahilainen kertoo. 

Aina näin ei kuitenkaan ole ollut. Urtikarian oireillessa voimakkaimmin Kahilainen sairastui keskivaikeaan masennukseen osittain juuri sairaudesta johtuen. 

– Fysikaalisten urtikarioiden lisäksi sairastan myös urtikarian spontaania muotoa, joten selittävää tekijää oireilulleni ei löydy. Tämä tekee sairaudestani hankalasti hallittavan ilman toimivaa lääkehoitoa.

Urtikaria on yksilöllinen sairaus

Kahilainen muistuttaa, ettei ole vain yhtä ainoaa urtikariaa ja tarinaa sen ympärillä, vaan tarinoita on yhtä monta kuin sairastajiakin. Hän ei kannusta ketään jäämään yksin oireidensa kanssa.

– Pidä oirepäiväkirjaa, ota valokuvia ihostasi ja hakeudu ihotautilääkärille. Jokainen sairastunut tarvitsee tilanteeseensa räätälöidyn hoidon ja tuen.

Lue myös lisää urtikarian oireista ja erikoislääkärin antamista neuvoista hoidon suhteen: Urtikarian oireista ei tarvitse kärsiä

Tiesitkö tämän? Urtikariaa sairastavien FB:n vertaisryhmä tarjoaa keskustelualustan saman ihosairauden kokeneiden kanssa!

Next article