Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Urtikarian oireista ei tarvitse kärsiä
Ihottumat ja ihosairaudet

Urtikarian oireista ei tarvitse kärsiä

Urtikaria voi vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi. Arviolta 10-20 %:lla suomalaisista on urtikariaoireita ainakin kerran elämässään. Kuvat: Getty Images ja oma arkisto

Hanna Siiskonen

ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Urtikaria on yleinen ihosairaus, joka oireilee nokkosen polttamia muistuttavana nokkosihottumana. Moni sinnittelee kutisevien paukamien kanssa, vaikka urtikariaan on olemassa tehokkaita hoitoja.

Kroonisessa urtikariassa nokkosihottumaa esiintyy yli kuuden viikon ajan, eikä sen aiheuttajaa yleensä osata yksilöidä.

– Krooniselle urtikarialle on tyypillistä oireiden aaltoilevuus. Sairaus voi aiheuttaa kuukausia tai jopa vuosia kestäviä pahenemisvaiheita, jonka jälkeen iho voi olla taas pitkään tai kokonaan rauhallinen. Nykytiedon valossa kroonista urtikariaa pidetään autoimmuunitautina, mutta sen aiheuttaja jää usein tuntemattomaksi, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Hanna Siiskonen kertoo.

Nokkospaukamien aiheuttama kiusallinen kutina ja esteettinen haitta voivat vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi.

– Urtikaria on alidiagnosoitu ihotauti, jonka oireiden kanssa moni sinnittelee turhaan. Kutina on usein häiritsevää ja yöunia haittaavaa, ja näkyvällä paikalla ollessaan paukamat saattavat heikentää sosiaalista elämänlaatua. Elämää häiritsevän ihottuman kanssa kannattaa hakeutua lääkäriin, sillä oireet saadaan useimmiten hyvin hallintaan, Siiskonen rohkaisee. 

Eroon paukamista

Arviolta 10-20 prosentilla suomalaisista on urtikariaoireita ainakin kerran elämässään1. Suurimmalla osalla iho saadaan hoidettua oireettomaksi.

– Urtikarian ensisijainen hoito on antihistamiini, jolla onnistutaan pitämään iso osa potilaista oireettomina. Mikäli antihistamiinilla ei saada toivottua hoitovastetta, voidaan edetä hoitosuositusten mukaisesti ja lääkärin harkinnan mukaan käyttää muita valmisteita2.

– Hoitoa jatketaan niin kauan, kunnes iho on oireeton. Kun nokkospaukamat ovat hävinneet, lääkitys lopetetaan asteittain. Näin varmistetaan, että iho pysyy rauhallisena myös ilman hoitoa, Siiskonen jatkaa ja kannustaa hakeutumaan hoitoon matalalla kynnyksellä.

Tiesitkö, että…?

Urtikaria on yksi yleisimmistä iho-oireista, ja sen nimi tulee latinankielisestä sanasta urtica, joka tarkoittaa nokkosta.
Urtikarian kutiavat paukamat kestävät tyypillisimmillään muutaman päivän tai viikon. Tällaisen lyhytkestoisen oireilun aiheuttaa useimmiten infektio.
Urtikaria voi aiheuttaa myös syvempää ihon limakalvojen turvotusta eli angioödeemaa.
Kroonistuneesta urtikariasta on kyse silloin, kun tuntemattomasta syystä alkanut oireilu jatkuu yli kuusi viikkoa.
Krooninen urtikaria johtuu yleensä sisäsyntyisestä autoimmuunitaudista, jossa elimistössä esiintyy vasta-aineita kehon omia rakenteita tai aineita kohtaan.

Next article