Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Maija-Liisa Peuhu: ”Lapsissa on tulevaisuus”
Inspiraatio

Maija-Liisa Peuhu: ”Lapsissa on tulevaisuus”

Lapset pitäisi saada innostumaan uuden oppimisesta ja irti somekoukusta, Maija-Liisa Peuhu toteaa. Kuva: oma arkisto

Isoäitiys on elämänvaihe, joka rikastuttaa elämää.

– Minulla on neljä lastenlasta, kaksi vanhempaa ovat nyt kolmikymppisiä. Heidän ollessaan pieniä tein paljon töitä, sillä Salkkarit oli silloin uusi sarja. Vaikka arki oli kiireistä, he eivät muistele sitä pahalla. Kuusi- ja yhdeksänvuotiaan kanssa tilanne on toinen. Olen aina valmis tulemaan apuun, kun pyydetään. Joulut vietämme kaikki yhdessä, mukana ovat myös vanhempien lastenlasten asuinkumppanit, Maija-Liisa Peuhu kertoo.

– Korona-aikana luin lapsille Harry Pottereita. Kirjakauppias kertoi, että osat yksi ja kaksi sopivat alakoululaisille, mutta äitinsä lukee heille jo osaa viisi. Kuusivuotias pitää kirjoja jännittävinä, ei yhtään pelottavina. Minua Laura Sointeen satu Hukkasaaren salaisuus pelotti lapsena oikeasti. Yhdeksänvuotias poika voittaa minut kaikissa peleissä ja opettaa pikkusiskolleenkin, miten pelataan. Yhdessä piirrämme, heittelemme koripalloa ja teemme puutarhatöitä.

Peuhu näkee lukemisen tärkeänä, sillä kirjoista oppii uutta, ne kasvattavat ja kehittävät. Lisäksi tarvitaan riittävästi sekä unta ja lepoa että liikettä. Lapset pitäisi saada innostumaan uuden oppimisesta ja irti somekoukusta.

– Lapset ovat ihmeellisiä. Kun naapurissa olevan päiväkodin viisitoista paria lapsia kulkee ohi leveä hymy kasvoillaan, on se aseistariisuvaa. Miten saisimme saman positiivisuuden jäämään myös nuoriin? Peuhu kysyy.

Intohimo kantaa läpi elämän

Koronaan sairastumisen jälkeen Eeva Kilven runo Kun mummot kuolevat kosketti Peuhua syvästi.

Kun mummot kuolevat
heistä tulee kukkaniittyjä ja heinää
ja joistakin mummoista tulee puita
ja he humisevat lastenlastensa yllä,
suojaavat heitä sateelta ja tuulelta
ja levittävät talvella oksansa
lumimajaksi heidän ylleen.
Mutta sitä ennen he ovat intohimoisia.

– Jokaiselle olisi hyvä kokea intohimoa elämää, ihmisiä ja kaikkia hyviä asioita kohtaan. Erityisen tärkeää olisi löytää työn ilo, sillä työ on tärkeintä. Lapsena en ollut iloisella mielellä perunapellolla kitkemässä ja nostamassa perunoita, mutta jälkikäteen ajatellen se on ollut hyvä kokemus, Peuhu toteaa.

– Lapset ovat ihania ja he ovat meidän tulevaisuutemme. Se pitäisi kaikkien vanhempien muistaa, painottaa Peuhu.

Next article