Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Luonto tulee luoksesi – digisisällöt hoidon ja kuntoutumisen tukena
Sponsoroitu

Arja Ranta-aho

toimitusjohtaja ja digiarkkitehti, GettingBetter Oy

Aidosta luontoympäristöistä tuotetuilla digisisällöillä on positiivinen vaikutus ikääntyneille.

Miltä tuntuisi matka luonnon helmaan omalta kotisohvalta käsin? Luonto vaikuttaa tutkitusti myönteisesti ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, parantaa vireystilaa ja auttaa palautumaan stressistä. GettingBetter Oy:n toimitusjohtaja ja digiarkkitehti Arja Ranta-aho on ollut mukana luomassa digisisältöjä, joiden avulla luonnon rauhasta pääsee nauttimaan ajasta ja paikasta riippumatta.

– Ammatilliseen työhön sekä asiakasvuorovaikutukseen luodut hitaat ja rauhoittavat digisisältömme on tehty yhdistämällä lääketieteen, terveysteknologian sekä media-alan tutkimustuloksia.

Ranta-ahon mukaan visuaalinen viestintä tarjoaa uuden kommunikaatiokeinon myös niille ikääntyneille, joiden kognitiivinen viestintäkyky on heikentynyt.

– Kun ei ole sanoja ja sanoilla ei ole merkitystä, avaa digitaalinen sisältö uuden tavan osallistua toimintakyvystä riippumatta, Ranta-aho sanoo.

Mielen hyvinvointi on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia

Digisisältöjen voimaa on testattu useassa autenttisessa ympäristössä. Yksi onnistumisista on 2019–2020 toteutettu YLE Areenan ja Elävän Arkiston -pilotti, jossa tunnistettiin millaisia vaikutuksia digisisällöillä on ikäihmisiin.

– Toimintakyvyn haasteista riippumatta asiakkaat löysivät mielekästä tekemistä ja merkitystä tuovia ohjelmia. Ilmapiirin rentoutuessa myös hoitajien kiire helpottui, Ranta-aho kuvailee.

Positiivista käyttäjäkokemusta on saatu myös Tampereelta, jossa Pohjolan päiväkeskuksen asiakkaat sekä ryhmäkotien asukkaat pääsivät kokeilemaan luontosisältöä Yetin ja VR-lasien avulla. Virikeohjaaja Mira Hopponen kertoo, että VR-lasien kautta ikäihmiset pääsivät tutuille luontokohteille, joka kirvoitti kertomaan tarinoita ja jakamaan kokemuksia.

– Myös sellaiset asukkaat, joiden kognitiiviset kyvyt ovat heikentyneet ja jotka eivät tavallisesti osallistu keskusteluun, jutustelivat kovasti ja halusivat jakaa omia muistojaan. Vaikutus oli suorastaan mullistava.

Digitaalisia sisältöjä stressinhallintaan ja rauhoittumiseen

Next article