Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » Vaikutus muistiin B12-vitamiinin riittävä saanti tärkeää
Kansanterveys

Vaikutus muistiin B12-vitamiinin riittävä saanti tärkeää

b12-vitamiini
b12-vitamiini
B12-vitamiinin puutostilan oireet kehittyvät yleensä hitaasti vuosien kuluessa. Kuva: Getty Images

Esa Soppi

LKT, sisätautiopin dosentti 

B12-vitamiini osallistuu hiilihydraattien, rasvojen ja valkuaisaineiden aineenvaihduntaan sekä energiantuotantoon. Puutosoireet voivat olla hyvin moninaiset. 

B12-vitamiini syntetisoituu bakteerien toiminnasta johtuen vain eläinten ruoansulatuskanavissa. Ihminen ei pysty tuottamaan B12-vitamiinia. Tärkeimmät B12-vitamiinin lähteet ovat liha-, maksa-, ja kalaruoat sekä maitovalmisteet. B12-vitamiinin puutosoireet jakautuvat kahteen pääryhmään: verenkuvamuutoksiin ja neuropsykiatrisiin muutoksiin. Neuropsykiatristen muutosten on mahdollista esiintyä ilman verenkuvamuutoksia, ja pitkään kestäneinä ne voivat olla palautumattomia. Potilaalla voi olla havaittavissa ainoastaan väsymystä, alavireyttä ja muistin huononemista sekä kognitiohäiriöitä. Oireet kehittyvät yleensä hitaasti vuosien kuluessa.

Kasvissyöjät eivät saa B12-vitamiinia ruokavaliosta, ja siksi sitä on lisätty useisiin vegaaneille sopiviin elintarvikkeisiin, kuten kasvijuomiin ja -jogurtteihin. Tuotteeseen lisätyn B12-vitamiinin määrä on aina hyvä tarkistaa pakkausmerkinnöistä. Iäkkäämmästä väestöstä jopa 10 prosenttia kärsii B12-vitamiinin puutteesta. Syynä on usein atrofinen gastriitti eli hapoton maha, joka voi olla autoimmuunimekanismilla syntynyt tai helikobakteerin aiheuttama.

Next article