Etusivu » Harvinaiset sairaudet » Lääkehoito on parantanut ANCA-vaskuliittien ennustetta
ANCA-vaskuliitti

Lääkehoito on parantanut ANCA-vaskuliittien ennustetta

ANCA-vaskuliittien oireet riippuvat siitä, mikä verisuoni on vaurioitunut. Kuva: Getty Images

Laura Pirilä 

ylilääkäri, Reumatologian ja kliinisen immunologian keskus, Turun yliopistollinen keskussairaala

Perustutkimus ja sairauteen liittyvien mekanismien ymmärtäminen mahdollistavat jatkossa uusien, entistä tehokkaampien biologisten lääkkeiden kehittämisen.

ANCA-vaskuliitit ovat suhteellisen harvinaisia autoimmuunitauteja, jotka vaurioittavat pieniä ja keskikokoisia verisuonia. Vaikka kyseessä on harvinainen sairaus, ylilääkäri Laura Pirilä Tyksin Kantasairaalan Reumatologian ja kliinisen immunologian keskuksesta sanoo, että tietoisuus sairaudesta on viime vuosina parantunut ja se kyetään diagnosoimaan aikaisemmin.

– ANCA-vaskuliitteja ovat granulomatoottinen polyangiitti, jota kutsuttiin aiemmin Wegenerin granulomatoosiksi, mikroskooppinen polyangiitti ja eosinofiilinen granulomatoottinen polyangiitti, aiemmin Churg-Straussin oireyhtymä, Pirilä luettelee.

Ylilääkäri kuvailee sairautta yleisoireiseksi. Oireina esiintyy laihtumista, kuumeilua, lihaskipua ja ruokahaluttomuutta.

– Oireet riippuvat siitä, mikä suoni on vaurioitunut. Yleensä vaurioitunut suoni on keuhkoissa, nenän sivuontelossa, munuaiskeräsessä tai ihossa, mutta se voi olla myös hermostossa tai silmän sidekalvossa.

Diagnostinen polku perustuu potilaan oireisiin

Sairauden diagnosoinnissa koepala on usein ratkaiseva, ja myös kuvantamisella on merkitystä. 

– Diagnostinen polku perustuu kuitenkin aina potilaan oireisiin ja vahingoittuneisiin kohde-elimiin, toisin sanoen se räätälöidään kullekin potilaalle erikseen, Pirilä sanoo.

Nykyinen lääkehoito on johtanut ANCA-vaskuliittien ennusteen selkeään paranemiseen. Sairauden hoidossa pyritään ensisijaisesti nopeaan oireiden poistamiseen tai lievittämiseen ja tämän jälkeen taudin uusimisen estämiseen.

Biopankit ovat väline, jonka avulla tulevat tutkijasukupolvet edistävät suomalaisten terveyttä.

– Hoidon perusta on immunosuppressiivinen eli immuunijärjestelmän toimintaa hillitsevä lääkitys, Pirilä jatkaa. 

Nykyiset biologiset lääkkeet täydentyvät Pirilän mukaan jatkossa uusilla biologisilla lääkkeillä, jotka pureutuvat sairauden syntymekanismiin.

– Olemassa olevat biologiset lääkkeet sekä toisaalta tulevat lääkkeet perustuvat tehtyyn perustutkimukseen, jolloin sairauteen liittyvät mekanismit on ymmärretty paremmin. Näin tulevat sukupolvet saavat käyttöönsä vielä parempia lääkkeitä. 

Tue tutkimustyötä antamalla biopankkisuoastumus

Omalta osaltaan lääketieteellistä tutkimusta sekä lääkkeiden tuotekehitystä edistävät biopankit, joihin kootaan näytteitä ja tietoja suostumuksen antaneilta henkilöiltä. Pirilä pitää näytteitä olennaisen tärkeänä resurssina tutkimustyölle. 

– Biopankit ovat väline, jonka avulla tulevat tutkijasukupolvet edistävät suomalaisten terveyttä. Myös yksittäinen ihminen voi edesauttaa tutkimuksen kehittämistä antamalla biopankkisuostumuksen.

Pirilä muistuttaa, että vaikka yksittäisiä harvinaisia sairauksia on vähän, niiden yhteenlaskettu määrä on suuri. Siksi nimenomaan monen tasoisella tutkimuksella on yhteiskunnassa tärkeä rooli.  

– On hienoa olla suomalainen lääkäri, sillä Suomessa ollaan lääketieteen saralla huipulla ja tutkimusverkostot ovat hyvät. Siksi olen huolissani tutkimusrahoituksen kaventamisesta ja siitä, että Suomi jää jälkeen muista länsimaista. Toivottavasti näin ei käy.

Tutustu ANCA-vaskuliitiin lisää.

Artikkelin on maksanut Vifor Pharma Nordiska AB. Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Vifor Pharma Nordiska AB:n kanssa. Vifor Pharma Nordiska AB on tarkastanut artikkelin lääketieteellisen sisällön. Näkökulmat ja mielipiteet ovat kirjoittajan ja asiantuntijan. myancavasculitis.com/fi

Next article