Skip to main content
Etusivu » Diabetes » Munuais- ja maksaliiton asiantuntijat antavat ohjausta ja neuvontaa
Diabetestyypit

Munuais- ja maksaliiton asiantuntijat antavat ohjausta ja neuvontaa

maksa
maksa
Munuaistaudeista ja niiden ennaltaehkäisystä on viime vuosina alettu puhua enemmän. Kuva: Getty Images

Sari Högström

toiminnanjohtaja, Munuais- ja
maksaliitto

Munuais- ja maksaliitto tukee sairastuneiden ja elinsiirron saaneiden sekä heidän läheistensä hyvinvointia ja ajaa heidän oikeuksiaan. Liitto antaa tietoa munuais- ja maksasairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä, edistää elinluovutuksia sekä toimii yhteiskunnallisena vaikuttajana.

– Moni tyypin 2 diabetesta tai korkeaa verenpainetta sairastava voi tietämättään sairastaa myös alkavaa munuaisten vajaatoimintaa, toiminnanjohtaja Sari Högström sanoo.

Högström suositteleekin ottamaan terveyskeskuksen tai työterveyden lääkärikäynnillä matalalla kynnyksellä asian puheeksi ja pyytämään laboratoriotestejä.

– Munuaissairauteen voi sairastua minkä ikäisenä tahansa. Varhainen tunnistaminen on tärkeää, jotta taudin etenemistä voidaan hidastaa, Högström muistuttaa.

Munuaistaudeista ja niiden ennaltaehkäisystä on viime vuosina alettu puhua enemmän. Tämä on Högströmin mielestä hyvä, sillä myös omilla elintottumuksilla voidaan paljon vaikuttaa sairauden etenemiseen. 

– Ylipainon vähentäminen ja terveellinen ruoka yhdistettynä säännölliseen liikuntaan ovat kulmakiviä myös munuaisten terveydessä.

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä kuka tahansa toiminnasta kiinnostunut. Myös kiinnostus munuais- tai maksasairauksien ennaltaehkäisyyn on hyvä peruste tulla jäseneksi. Liiton kautta voi hakeutua kuntouttavalle kurssille tai keskustella toisen samaa sairautta sairastavan kanssa.

Munuais- ja maksaliitto tukee sairastuneita ja heidän läheisiään: muma.fi

Next article