Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » ”Vaimo huomasi luomen muutokset kesämökin saunassa”
Ihosyöpä

”Vaimo huomasi luomen muutokset kesämökin saunassa”

luomen
luomen
Isojen leikkausten ja pitkien hoitojen jälkeenkin Juntunen toivoo, että elämä jatkuu. Kuva: Getty Images

Luomi Raimo Juntusen selässä oli vaihtanut väriä ja se oli laajentunut. Myös iho luomen ympärillä oli muuttunut.

Seuraavana päivänä terveyskeskuslääkäri poisti luomen. Patologin diagnoosi oli pinnallisesti leviävä melanooma, mutta vasta puoli vuotta myöhemmin radiologi huomasi, että syöpä oli levinnyt syvemmälle. Seurasi uusi leikkaus, jossa poistettiin pala ihoa ja kainalosta yksi imusolmuke.

– Kun leikataan ensimmäisen kerran, pitäisi samalla aina ottaa TT-kuva. Minulla sitä ei otettu, ja meni kaksi vuotta ennen kuin kaikki seitsemän etäpesäkettä löydettiin. Sen jälkeen TT-kuvia on otettu vaikka kuinka monta kertaa, joten yksi lisää ei olisi juuri nostanut hoidon hintaa. Hoitoa se olisi tosin nopeuttanut ja helpottanut, Juntunen toteaa.

Ihosyöpä ei aina leviä vain pinnallisesti

– Eniten harmittavat etäpesäkkeet sisäelimissä. Immunologisilla hoidoilla melanooman leviäminen on kuitenkin hidastunut.

Aiemmin elinaikaa annettiin alle vuosi, mutta lääketiede kehittyy koko ajan. Isojen leikkausten ja pitkien hoitojen jälkeenkin Juntunen toivoo, että elämä jatkuu.

– Minulle lääkäri sanoi tylysti, ettei melanoomaa voida parantaa. Se vei toivon! Jos asia olisi sanottu nätimmin, ehkä tilanne olisi ollut paremmin siedettävissä, Juntunen pohtii.

Perheen ja sukulaisten lisäksi hän on saanut vertaistukea suljetussa Facebook-ryhmässä.

– Sieltä olen löytänyt muutaman ihmisen, joiden tilanne on samankaltainen kuin minulla. Pienistä ei pidä säikähtää, koska hoitoa on. Ja aina kannattaa pitää lippu korkealla, kun vielä eletään, Juntunen hymyilee.

Next article