Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Suojaudu vaaralliselta ihosyövältä
Ihonhoito kesällä

Suojaudu vaaralliselta ihosyövältä

Mitä pidempään melanooma ehtii kasvaa, sitä syvemmälle ihon pinnalta se tunkeutuu. Kuva: Getty Images

Yksinkertaisin tapa pienentää melanoomaan sairastumisen riskiä on välttää voimakasta aurinkoa ja käyttää suuren suojakertoimen aurinkovoidetta.  

Australialaiset onnistuivat siinä ensimmäisinä maailmassa: kääntämään melanooman eli vaarallisen ihosyövän ilmaantuvuuden laskuun. Tästä kaikesta saadaan kiittää intensiivistä kampanjointia, jota maassa on tehty jo vuosikymmenien ajan. 

– Kampanjan iskulause on Slip, slop, slap. Suomeksi se voisi olla vaikkapa sujahda paitaan, sivele aurinkovoidetta ja siirry varjoon. Yksinkertaiset ohjeet taitavat toimia parhaiten, syöpätautien erikoislääkäri Laura Kohtamäki sanoo. 

Parhaiten omaan sairastumisriskiin voi Kohtamäen mukaan vaikuttaa suojautumalla UV-säteilyltä. Iho kestää huonoiten äkillistä ja voimakasta auringon säteilyä, mutta myös pitkäkestoinen, vuosia jatkunut auringonvalolle altistuminen kasvattaa riskiä.

– Ruskettuminen ei suojaa UV-säteilyn riskeiltä, eikä ruskettumista nykytiedon valossa pidetä terveellisenä. Iho tulee ensisijaisesti suojata vaattein ja käyttämällä suuren suojakertoimen aurinkovoidetta.

Ihomuutoksia kannattaa seurata tarkasti

Mitä pidempään melanooma ehtii kasvaa, sitä syvemmälle ihon pinnalta se tunkeutuu. Melanooman ainoa parantava hoito on leikkaus, jolloin kaikki näkyvä kasvainmuutos poistetaan.

– Mikäli melanooma on kuitenkin levinnyt muualle elimistöön paikallisia imusolmukkeita edemmäksi, ei sen pois leikkaaminen ole yleensä enää mahdollista, Kohtamäki muistuttaa. 

Erikoislääkäri suositteleekin jokaiselle oman ihon säännöllistä tarkkailua, jolloin mahdolliset ihomuutokset on helpompi havaita.

– Hyvä työkalu on älypuhelimen kamera. Ihomuutoksista kannattaa ottaa valokuva viivoittimen kanssa, jolloin on helppo seurata, tapahtuuko alueella kuukaudessa tai kahdessa merkittävää muutosta. 

Levinnyt eli etäpesäkkeitä lähettänyt melanooma oli vielä reilu vuosikymmen sitten hyvin huonoennusteinen sairaus. Immunologiset hoidot ja tiettyyn kasvaimen geenivirheeseen kohdistetut täsmälääkitykset ovat Kohtamäen mukaan kuitenkin mullistaneet hoidon. 

– Parhaimmillaan jopa puolet potilaista on elossa vielä viisi vuotta sairauden toteamisesta. Toisaalta uusien hoitojen kääntöpuoli on niiden korkeat kustannukset ja immunologisten hoitojen pitkäkestoiset haitat. 

Tunnista melanoomatyypit!

• Melanooman yleisin tyyppi on pinnallisesti leviävä, mikä tarkoittaa melanooman kasvavan herkemmin leveys kuin syvyyssuunnassa. Varsinkin alkuvaiheessa todettuna tämän tyyppiset melanoomat parantuvat yleensä leikkaamalla täysin.
• Nodulaarinen melanooma kasvaa tavallisesti nopeasti syvälle ihon sisään ja leviäminen imu- tai verisuonia pitkin muualle elimistöön on todennäköisempää.
• Akraalinen melanooma on raajojen ääreisosien melanooma, jolle aurinkoaltistus ei välttämättä ole kovin merkittävä riskitekijä.
• Lentigo maligna-melanooma on iäkkäiden yleensä kasvojen iholle ilmaantuva melanooma, joka kasvaa aivan ihon pinnassa ja lähettää harvoin solujaan muualle elimistöön. Se voi silti olla haastava hoidettava, mikäli se on ehtinyt kasvaa kasvoilla lähelle herkkiä elimiä, kuten silmää.

Next article