Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Kolmoisvirusepidemia aiheuttaa vakavan taudin riskin yli 65-vuotiaille
Rokotukset

Kolmoisvirusepidemia aiheuttaa vakavan taudin riskin yli 65-vuotiaille

Ikääntyvät ovat alttiita RSV:n aiheuttamalle keuhkoinfektiolle johtuen immuunijärjestelmän heikkenemisestä ja perussairauksien esiintyvyydestä. Kuva: Getty Images

Eeva Ruotsalainen

dosentti, sisätautien ja infektiotautien erikoislääkäri

Tärkein ennaltaehkäisevä suojautumiskeino influenssaan, koronaan, RSV-tautiin sekä pneumokokkiin on rokottautuminen.

– Kaikki kolme epideemisesti kiertävää virusta – influenssa, korona ja RSV – voivat aiheuttaa vakavan taudin ikääntyneille. Riski suurenee, jos iän lisäksi taustalla on jokin perussairaus, esimerkiksi krooninen sydän- tai keuhkosairaus tai diabetes. Neljäs vakavan taudin aiheuttaja on jälkitautina yleisesti esiintyvä pneumokokkibakteerin aiheuttama keuhkokuume. Syys-talvikauden aikana voidaankin puhua jopa nelosepidemiasta, toteaa dosentti, sisätautien ja infektiotautien erikoislääkäri Eeva Ruotsalainen.

– Jos on rokottautunut kaikkia neljää vastaan, saa kattavan suojan epidemiakaudella vakavaa tautia vastaan. Suomessa on liki 1,3 miljoonaa yli 65-vuotiasta. Tämän ikäryhmän terveyden edistäminen ja sairauksien estäminen ennaltaehkäisevästi muun muassa rokotuksin on ensiarvoisen tärkeää. Osa heistä haluaa esimerkiksi jatkaa aktiivisesti työelämässä pidempäänkin, Ruotsalainen huomauttaa.

Tutkimusten mukaan influenssa, korona, RSV ja pneumokokki lisäävät sydän- ja aivoverenkiertohäiriöiden riskiä erityisesti ensimmäisen kuukauden aikana sairastumisesta. Näitä tauteja vastaan rokottamalla voidaan ehkäistä sairaalahoitoon joutumista, sydän- ja aivoinfarkteja, sydämen vajaatoiminnan ja perussairauksien pahenemista sekä kuolemia. Influenssa- ja koronarokotteet ovat yli 65-vuotiaille maksuttomia.


RSV on vaaraksi pikkulapsille ja ikääntyneille

RSV eli respiratorinen synsytiaalivirus on merkittävä pienten lasten alempien hengitystieinfektioiden aiheuttaja. Viime vuosina parantunut laboratoriodiagnostiikka on tuonut esille myös yli 60-vuotiailla vastaavan, päivystykseen ja sairaalahoitoon johtavan yhtä merkittävän RSV-tautitaakan.

– Ikääntyvät ovat alttiita RSV:n aiheuttamalle keuhkoinfektiolle johtuen immuunijärjestelmän heikkenemisestä ja perussairauksien esiintyvyydestä. Tietyt sairaudet, kuten krooninen keuhkosairaus tai sepelvaltimotauti lisäävät ikäihmisen riskiä joutua RSV-infektion takia sairaalahoitoon. RSV on ikääntyneillä yhtä vakava tai jopa vakavampi kuin influenssa. Toisin kuin influenssaan ja koronaan, RSV:hen ei ole aikuisille viruslääkehoitoa, Ruotsalainen painottaa.

RSV leviää pisara- ja kosketustartuntana. RSV:lle ei kehity pysyvää immuniteettia, joten toistuvat tartunnat ovat mahdollisia.

RSV:lta voidaan suojautua rokottautumalla

Next article