Etusivu » Hyvinvointi » Magnesium on elimistön energiantuotannon luottopakki
Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Magnesium on elimistön energiantuotannon luottopakki

Magnesiumia kannattaa käyttää säännöllisesti erityisesti stressin alaisena. Kuvat: Getty Images

Ville Pöntynen

yleislääkäri

Stressi, alkoholi, kahvi ja monet nesteenpoistolääkkeet buustaavat magnesiumin poistumista virtsan kautta. Myös voimakas hikoilu lisää magnesiumin hukkaa.

Magnesiumvajeen syntyyn vaikuttaa myös vatsan ja suoliston kunto. Jos ne eivät voi hyvin, tärkeät ravintoaineet eivät välttämättä imeydy tehokkaasti.

– Keho tarvitsee magnesiumia aina, kun se muuttaa glukoosia ja rasvahappoja energiaksi. Puute voi johtaa häiriöön glukoosiaineenvaihdunnassa ja nostaa triglyseridejä, kertoo ravintoaineiden ja perimän merkitykseen perehtynyt yleislääkäri Ville Pöntynen.

Näiden lisäksi magnesiumin puutos voi liittyä hiljaiseen tulehdukseen, insuliiniresistenssiin, rasvamaksaan, osteoporoosiin ja esimerkiksi verenpaineen nousuun, mutta lääkärit harvemmin määräävät magnesiumia hoidoksi.

Magnesium osallistuu yli 300 entsyymin toimintaan

– Kehon energiantuotanto ja solujen toiminta häiriintyvät jo paljon ennen kuin magnesiumin puutos näkyy labroilla, Pöntynen painottaa.

Ilman magnesiumia mitokondriot eli solujen voimalaitokset toimivat huonosti ja niiden kyky käyttää happea on heikentynyt. Silloin keho käyttää glukoosia hapettomasti ja syntyy maitohappoa, joka tuntuu lihaksissa uupumuksena ja kipuna.

– Magnesiumlisä tukee mitokondrioiden toimintaa ja palauttaa niiden hapenkäyttökyvyn, jos magnesiumista on vajetta. Käytännössä sen voi huomata maitohapotuksen helpottamisena, Pöntynen toteaa.

Magnesiumpuutoksen selvittäminen itse on helppoa

Magnesiumlisä voi rauhoittaa hermostoa ja parantaa unta. Sen vaikutus uneen ja lihasaineenvaihduntaan näkyy parissa päivässä. Erityisesti jos on stressiä, magnesiumia kannattaa käyttää säännöllisesti.

– Magnesiumlisän kokeilu on turvallista. Vain munuaisten vajaatoiminta voi olla este magnesiumin käytölle, koska ylimääräinen magnesium poistuu munuaisten kautta, Pöntynen sanoo.

Pakkauksessa oleva annostusohje on ylläpitoa varten. Sen määrän magnesiumia voi ottaa huoletta, vaikka vajetta ei olisi.

– Annosta voi kokeeksi nostaa. Liian suuresta annoksesta vatsa vain menee löysälle. Kannattaa kokeilla magnesiumin eri muotoja ja jos vatsa ei kestä mitään niistä, voi lihaksiin hieroa suihkeita, geelejä ja rasvoja tai tehdä rentouttavan jalkakylvyn magnesiumhiutaleista, Pöntynen vinkkaa.

Hyvin imeytyvä Magnesium lihaksille, hermostolle ja jaksamiselle!

Next article