Etusivu » Harvinaiset sairaudet » Von Willebrandin tauti edelleen alidiagnosoitu
Perinnölliset sairaudet

Von Willebrandin tauti edelleen alidiagnosoitu

Von Willebrandin tautia sairastavalla verenkierron hyytymisproteiinin vähyydestä johtuen veri ei hyydy tai hyytyy normaalia hitaammin. Kuva: Getty Images

Vuokko Nummi

sisätautien erikoislääkäri

Usein jo lapsuudessa ja nuoruudessa vuoto-oireita aiheuttavaa von Willebrandin tautia todetaan enemmän naisilla kuin miehillä.

Periytyvää verenvuototautia sairastaa eri arvioiden mukaan 0,01–1 % väestöstä. Suomessa todettuja tapauksia on tällä hetkellä noin 2500. Sisätautien erikoislääkärin Vuokko Nummen mukaan von Willebrandin tautia sairastavalla verenkierron hyytymisproteiinin vähyydestä johtuen veri ei hyydy tai hyytyy normaalia hitaammin.

– Tämä johtaa poikkeukselliseen verenvuototaipumukseen etenkin iholla ja limakalvoilla: mustelmataipumukseen, nenäverenvuotoihin sekä runsaisiin ja pitkittyneisiin kuukautisvuotoihin.  

Tautia todetaan enemmän naisilla kuin miehillä, sillä naiset altistuvat limakalvojen vuoto-ongelmille kuukautisten, raskauksien sekä synnytysten myötä. 

– Vuototaipumus saattaa korjaantua ikääntymisestä johtuvien hyytymisjärjestelmän muutosten myötä, mutta vain sairauden lievässä muodossa eikä siinäkään aina, Nummi sanoo.

Von Willebrandin taudin hoidolla voidaan vaikuttaa elämänlaatuun

Merkittävä osa naisista kärsii runsaista kuukautisista jossakin vaiheessa elämäänsä. Nummi kannustaa hakeutumaan lääkäriin, mikäli runsaat kuukautiset häiritsevät, sillä hoitovaihtoehdot ovat tätä nykyä hyvät. 

Von Willebrandin taudissa esiintyy yleensä muitakin vuoto-oireita, ja epäilyn herätessä sairauden mahdollisuutta voidaan selvittää verikokein.  

Nummi muistuttaa, että von Willebrandin tauti on edelleen alidiagnosoitu. Esimerkiksi runsaat kuukautiset johtavat usein tarkempiin tutkimuksiin nuoruudessa, mikäli vuodot ovat heti alussa runsaat, mutta harvemmin enää myöhemmin. 

– Laboratoriokokeet ovat kuitenkin kehittyneet viime vuosina, ja uusia verinäytteitä kannattaa harkita tapauksissa, joissa diagnoosista on jo aikaa, Nummi sanoo. 

Diagnoosin myötä poikkeavalle vuototaipumukselle löytyy selitys ja vuoto-oireita pystytään Nummen mukaan hoitamaan eri keinoin tilanteen mukaan. 

– Merkittävää on, että toimenpiteet ja leikkaukset sekä esimerkiksi synnytykset voidaan suunnitella turvallisesti lääkitysten turvin. 

Ota yhteys lääkäriin, jos kuukautisesi ovat runsaat. Esimerkiksi tuplasuojien käyttö, yli viikon kestävät vuodot sekä ohivuodot lakanoihin viittaavat poikkeuksellisen runsaisiin kuukautisiin. Tarvittaessa myös käytettyjen kuukautissuojien määriä laskemalla voidaan arvioida vuodon määrää.

Runsaat kuukautiset – normaalia vai hälytysmerkki?

Puhelinsovellus tarjoaa avun!

Next article