Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Hoida akneihoa hyvin kesälläkin – aurinko yksin ei auta
Ihonhoito

Hoida akneihoa hyvin kesälläkin – aurinko yksin ei auta

Kuva: Getty Images

Carl Kyrklund

ihotautien erikoislääkäri, Ihosairaala

Haastattelussa ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta.

Mistä tunnistaa aknen?

Kun finnejä on normaalia enemmän ja ne alkavat häiritä, on kyse aknesta. Uusimman tiedon mukaan akne ei johdu bakteereista tai liiallisesta talista vaan talirauhasen kantasolujen erilaistumisen virheellisestä säätelystä.

Voiko aknea hoitaa kesällä?

Aknelääkityksen voi aloittaa kesälläkin ja ulkoilla saa aivan normaalisti.

Miten aurinko vaikuttaa akneen?

Auringonvalo ei pahenna aknea, kuten trooppinen ilmasto ja hauduttavat olosuhteet. UV-säteily voi hetkellisesti rauhoittaa punoitusta ja lievittää tulehdusta.

Toisaalta UV-säteily voi myös pahentaa aknearpien muodostusta ja heikentää niiden paranemista. Siksi en suosittele auringon ottamista eikä akneiholle anneta enää valohoitoja.

Palaako akneiho herkästi?

Useat antibiootit sekä A-vitamiinivoiteet ja -vitamiinitabletit voivat herkistää palamiselle. Lisäksi tulehdus vaikuttaa ruskettumiseen.

Jos ottaa aurinkoa tulehtuneelle iholle, rusketuksesta voi tulla kirjava. Värimuutosten haalistumiseen saattaa mennä kuukausia.

Milloin aurinkosuojavoiteita pitää käyttää?

Kaikkien on tärkeää suojata iho päivittäin keväästä syksyyn aina, kun UV-indeksi on yli 3.
Aurinkosuojavoiteiden käyttö on välttämätöntä erityisesti etelän lomilla, keskikesällä ja veden äärellä. Lisäksi kannattaa suosia varjoa ja välttää keskipäivän aurinkoa.

Millaiset aurinkosuojavoiteet sopivat akneiholle?

Useimmat kevyet aurinkosuojavoiteet sopivat akneiholle, jos ne eivät ole komedogeenisiä eli ihohuokosia tukkivia. Punoitusta voi häivyttää sävyttävällä tai pigmenttiä sisältävällä aurinkosuojavoiteella.

Apteekissa on myös nimenomaan akneiholle suunniteltuja tuotteita, joissa on aknea parantavia, aktiivisia ainesosia kuten salisyylihappoa.

Jos käytössä on jo jokin muu ihoa kuivattava aknehoito, siihen rinnalle ei enää tarvita lisää vaan voi käyttää tavallista aurinkosuojaa. Muuten iho voi ärtyä liikaa.

Mikä on oikea määrä aurinkovoidetta?

Nykyiset aurinkosuojat ovat niin tehokkaita, ettei palamisia tapahdu, kunhan aurinkosuojaa on käyttänyt riittävästi. Esimerkiksi kasvojen alueelle sopiva määrä on ruokalusikallinen aurinkovoidetta.

Millainen on akneihon päivittäinen hoitorutiini?

Kesällä aknehoidon rinnalla on aurinkosuojavoide. Iltaisin riittää mieto, hellävarainen puhdistusaine ja kosteusvoide.

Ota laajan aurinkosuojan sisältävä hoitovoide osaksi kesäihon hoitoa

Hoitovoide sopii myös iholle, jossa on epäpuhtauksia.

Next article