Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Asiantuntijan vinkit kesäisten haavojen hoitoon
Haavanhoito

Asiantuntijan vinkit kesäisten haavojen hoitoon

Traumahaavan, kuten vaikka pyörällä kaatuessa sattuva “asfaltti-ihottuma”, voidaan puhdistaa juomakelpoisella vedellä. Kuva: Getty Images

Kun lämpötilat nousevat kesällä, kasvaa riski haavatulehdukselle. Oikeaoppisella haavanhoidolla tulehdusriski vähenee. Suomen haavanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Lea Pulliainen antaa parhaat vinkkinsä erilaisten haavojen hoitoon kesällä ja neuvoo, milloin on syytä hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi.

Hoida itse kotona

– Erityisesti kesällä ilmenee traumahaavoja, hiertymiä, nirhaumia sekä palovammoja. Lähtökohtaisesti nämä haavat ovat kontaminoituneet ympäristön bakteereilla. Haavanhoidon kulmakivi on pitää haava puhtaana ja siistinä. Haavatuotteiden tarkoitus on pitää haavalla sopiva kosteus, jotta haavalla on hyvä paranemisympäristö.

– Traumahaavan, kuten vaikka pyörällä kaatuessa sattuva “asfaltti-ihottuma”, voidaan puhdistaa juomakelpoisella vedellä. Antiseptistä liuosta, haavanpuhdistusainetta ja hengittäviä laastareita on hyvä pitää aina käsillä. Myös sidetaitosta ja -harsorullaa voi pitää kotona tai mökillä. Jos haava kuitenkin on niin iso, että se vaatii sideharsotaitoksen, kannattaa myös hakeutua terveydenhuoltoon näyttämään sitä.

– Arvissa paras hoito on ennaltaehkäisy. On syytä huolehtia, että haava paranee noin kolmessa – neljässä viikossa, jolloin arven muodostumisriski on pienempi. Arpi kypsyy puolesta vuodesta vuoteen, eli sen liikakasvua kannattaa estohoitaa esimerkiksi silikonipohjaisella voiteella tai -teipillä. Jos arpi on kasvoissa, käsissä vaikuttaen sormien toimintaan, kainalossa tai genitaalialueella, kannattaa sitä matalalla kynnyksellä käydä näyttämässä, koska kyseessä ovat riskialueet arvenliikakasvun aiheuttamalle toiminalliselle haitalle. Myös alaraajahaavat saattavat helposti kroonistua (eli pysyvät yli neljä viikkoa).

– Apteekit ohjaavat haavatuotteen oikeaoppisessa valinnassa.

Hakeudu ammattilaiselle

– Jos haava punoittaa, erittää märkämäistä paksua eritettä ja haisee tai kuume nousee, silloin voidaan tarvita antibiootteja tai bakteereja tappavaa haavanhoitotuotetta. Tällöin on syytä hakeutua näyttämään haavaa asiantuntijalle.

– Sekä akuutit, että krooniset haavat – kuten säärihaavat ja diabeetikoiden jalkaterähaavat ja valtimoperäiset haavat – voivat tulehtua.

Nuori, perusterve ihminen voi hoitaa pieniä haavoja itse suihkuttamalla ja käyttämällä haavanhoitotuotetta. Sopivan haavanhoitotuotteen valinnassa auttaa apteekin henkilökunta. Jos haava ei kuitenkaan osoita paranemisen merkkejä vaan tuntuu, että paraneminen pysähtyy, kannattaa haavaa käydä näyttämässä ennen kuin se kroonistuu. Taustalla voi olla perussairaus kuten diagnosoimaton valtimoverenkiertohäiriö tai diabetes.

Cicavit+ takaa tehokkaan haavanhoidon koko perheelle!

Next article