Etusivu » Syöpä » Susanna Juntunen: ”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin”
HPV

Susanna Juntunen: ”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin”

Tuoreena muistissa ollut raskaus ja synnytys lisäsivät Juntusen epäuskoa syöpädiagnoosista. Kuva: Riina Puonti

Nuori ja urheilullinen perheenäiti ei voinut uskoa sairastavansa kohdunkaulan syöpää, sillä hän ei tuntenut oloaan sairaaksi missään vaiheessa.

Susanna Juntunen on suositun #kotitreenijengin perustaja. Urheilu sekä terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen ovat aina olleet hänelle itsestäänselvyyksiä. Hän on myös entinen kilpajoukkuevoimistelija ja EM-tasolla kilpaillut bikini fitness -urheilija. Tällä hetkellä Juntunen valmentaa työkseen.

Saadessaan kutsun papa-kokeeseen Juntunen tunsi itsensä täysin terveeksi. Suomessa kutsutaan tähän kohdunkaulan syöpää seulovaan gynekologiseen irtosolukokeeseen ensimmäisen kerran sinä vuonna, kun nainen täyttää kolmekymmentä.

– Oli todella vaikea uskoa todeksi, että minulta löytyi seulonnassa kohdunkaulan syöpä.

Syöpädiagnoosin saadessaan syyskuussa 2020 Juntunen oli synnyttänyt vasta vuosi sitten esikoislapsensa. Tuoreena muistissa ollut raskaus ja synnytys lisäsivät epäuskoa syöpädiagnoosista.

Onni oli, että syöpä oli nopeasti hoidettavissa.

– Se leikattiin pois noin kuukausi diagnoosin jälkeen.

Nykyään on olemassa rokote

Kohdunkaulan syöpää aiheuttaa HPV (Human Papilloma Virus) eli papilloomavirus. Virus on hyvin yleinen, ja lähes aina täysin oireeton. Terveyskirjaston mukaan pieni osa HPV-infektioista voi kehittyä syöväksi. Suurin osa syövistä saadaan kiinni esiasteessa seulontojen ansiosta.

– Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin.

Nykyään HPV:ta vastaan on olemassa rokotteita. Rokotteen voi saada osana rokotusohjelmaa aikaisintaan viidennellä luokalla. Yläikärajaa rokotteen ottamiselle ei ole, mutta suurin hyöty rokotteesta saadaan ennen sukupuolielämän aloittamista.

– Juttelin sairastumiseni yhteydessä joidenkin vanhojen joukkuevoimistelukavereideni kanssa HP-viruksesta. He muistivat, että rokote oli silloin meidän nuoruudessamme kehitteillä.

Leikkauksen jälkeen Juntunen sai tietää, että hän ei voisi enää tulla raskaaksi luonnollisesti. Hedelmöityshoitojen avulla raskaus on mahdollinen.

– Meillä on toiveissa vielä toinen lapsi, joten olemme parhaillaan hedelmöityshoidoissa. Mahdollisen raskauden ja synnytyksen jälkeen kohtuni poistetaan syövän uusiutumisriskin vuoksi, Juntunen kertoo.

Hän lisää lopuksi, että on tietysti kiitollinen ja onnellinen jo yhdestä lapsesta, nyt 2-vuotiaasta pojastaan.

Next article