Etusivu » Hyvinvointi » EETU-vertaistuki – voimavara miesten eroauttamisessa
Mielenterveys

EETU-vertaistuki – voimavara miesten eroauttamisessa

mies
mies
Erokriisissä oleva mies saa puhua tilanteestaan saman jo läpikäyneelle miehelle, vapaaehtoiselle vertaistukihenkilölle. Kuva: Getty Images

Kari Vilkko

vastaava erotyöntekijä, EETU-toiminnan ohjaaja, Miessakit ry

Ero voi tulla miehelle täytenä yllätyksenä ilman ennakkovaroitusta, vaimo vain kertoo päätöksensä. Silloin, kun mies tuntee olevansa kuin kakkosnelosella päähän lyöty ja ypöyksin, Miessakit ry:n EETU-vertaistukihenkilöt auttavat vaikeimman yli.

Ero on miehelle usein kova paikka, silloin painitaan henkisten voimavarojen äärirajoilla. Parisuhteen päätyttyä moni mies myös huomaa olevansa aivan yksin. Puhuminen auttaisi, mutta kenelle avautua, kun ystäväpiirikin on vuosien saatossa kaventunut?

Miessakit ry:n Erosta Elossa -palvelussa on saatu hyviä kokemuksia valtakunnallisesta EETU-vertaistukihenkilötoiminnasta miesten auttamiseksi erotilanteessa vaikeimman yli. Erokriisissä oleva mies saa puhua tilanteestaan saman jo läpikäyneelle miehelle, vapaaehtoiselle vertaistukihenkilölle – EETUlle. Luottamuksellisia keskusteluja eromiehen ja EETUn välillä käydään esimerkiksi kahvilassa tai ulkoillen puistossa. Juttutuokiot saattavat helposti venähtää jopa parituntisiksi.

Mies puhuu, kun se on turvallista

Suomalaisessa kulttuurissa miehet eivät kovin helposti avaudu – ainakaan selvin päin. Erokriisissä olisi kuitenkin tärkeää puhua, koska puhuminen selkeyttää ajatuksia ja helpottaa oloa. Puhumattomuuden riskinä on katkeroituminen. Puhuminen ja avun hakeminen tarjoavat sen sijaan hyvän väylän uuteen, laadukkaaseen elämään.

Suomalainen mies puhuu, kun se on turvallista ja tuntee tulleensa kuulluksi sekä ymmärretyksi. Vertaistuen avulla mies voi tuntea, ettei ole yksin kokemuksensa kanssa, mikä auttaa asettamaan tilanteen oikeampiin mittasuhteisiin. Sen avulla voi vähentää yksinäisyyden tunnetta, ahdistusta ja masennusta sekä oppia sanoittamaan tunteitaan.

Puhumattomuuden riskinä on katkeroituminen.

10 vuoden ajan toiminut, Miessakit ry:n valtakunnallinen EETU-vertaistukitoiminta on asiakkaille ilmaista. EETUja on noin 70 yhteensä 15 kaupunkiseudulla.

Next article