Etusivu » Vatsa ja suolisto » Hyvät suolistobakteerit ovat tärkeä osa hyvinvointiamme joka iässä
Sponsoroitu

Perimä, ikä, ruokavalio, sairaudet, lääkitykset ja elintavat vaikuttavat suoliston bakteerilajien väliseen tasapainoon. Hyvä uutinen on, että jokainen voi ohjata epätasapainoon joutunutta mikrobistoaan parempaan suuntaan.

Hyvät bakteerit suojaavat koko kehoa

Hyvinvoiva suolistomikrobisto on yli tuhannen lajin tasapainoinen sekoitus. Mikrobiston tasapaino saattaa järkkyä eri syistä ja silloin ei-toivotut bakteerilajit voivat saada ylivallan. Tutkitusti lääkkeet (antibiootit), kuituköyhä ruokavalio ja alkoholi köyhdyttävät bakteerivalikoimaa.

Köyhä ja epätasapainoinen mikrobisto liitetään suolisto-ongelmien, allergioiden, atopian, keliakian, ylipainon, 2-tyypin diabeteksen sekä myös masennuksen riskitekijöihin. Diabetes ja ylipaino aiheuttavat elimistössä matala-asteisen tulehduksen ja ei-toivotut bakteerit lietsovat tulehdusta suolistosta käsin. Suoliston hyödylliset bakteerilajit, bifidobakteerit ja laktobasillit, hillitsevät tulehduksia.

Iän karttuessa tapahtuu muutoksia mikrobiston lajivalikoimassa. Pienillä lapsilla bifidobakteerit ovat mikrobiston valtalaji. Vähitellen, kun ruokavalio monipuolistuu, myös lajivalikoima lisääntyy. Tutkimusten mukaan lasten immuunipuolustusta voidaan aktivoida taudinaiheuttajabakteereita ja viruksia vastaan erityisillä bifido- ja laktobasillikannoilla.

Aikuisiässä mikrobisto on melko stabiili, elleivät lääkekuurit, ruokavalio tai sairaudet sitä heilauta. Ikääntyessä bifidobakteerien osuus luonnollisesti vähenee ja samalla vastustuskyky heikkenee. Vastustuskykyistä mikrobistoa voi kuitenkin tukea bakteerituotteilla ja kuiduilla.

Bakteerifaktoja suolistosta:

1. Suolistomikrobiston tasapainoon voi vaikuttaa.

2. Bakteerikannat ovat toiminnaltaan erilaisia. Eri ikäisille ja eri oireisiin tulee valita sopivat bakteerilajit. Tutustu eri bakteeri- ja kuitutuotteisiin: gutguide.fi

3. Kuidut toimivat hyvien bakteerien ravinteena.

4. Oman mikrobiston tilan voi tutkituttaa suomalaisessa GutGuide-laboratoriossa. Kysy lisää Gutguiden mikrobiologeilta [email protected]

Next article