Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Liike on lääke nivelrikon hoidossa
Tuki- ja liikuntaelimet

Liike on lääke nivelrikon hoidossa

nivelrikko
nivelrikko
Kuva: Getty Images

Nivelrikko on rustokudoksen aineen­vaihdunnallinen sairaus, jonka perimmäistä aiheuttajaa ei vielä tunneta. Varmin vakuutus sairauden ennaltaehkäisemiseksi on harrastaa liikuntaa ja välttää ylipainoa.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Noin miljoonalla suomalaisella on nivelrikko ja sairaudesta kärsivien määrä vaikuttaa olevan yhä nousussa.

– Väestön ikääntyminen ja liikunnallisen elämäntavan vähentyminen pahentavat tilastoja. Lisäksi tutkimus on pystynyt osoittamaan, että tapaturmat, tulehdukselliset sairaudet, perintötekijät, toistuvat mikromurtumat ja haitallinen eli nivelen sietokyvyn ylittävä kuormitus altistavat nivelrikolle, ortopedi Esko Kaartinen Suomen TULE ry:stä sanoo.

Kaartisen mukaan nivelrikko sekoitetaan usein virheellisesti nivelten kulumiseen.

– Nivelrikolla ei ole mitään tekemistä kulumisen kanssa. Rusto ei siis kulu rikki, vaan sen aineenvaihdunta häiriintyy toistaiseksi tuntemattomasta syystä, jolloin ruston mekaaniset ominaisuudet heikkenevät ja se hajoaa herkemmin, Kaartinen kertoo.

Nivelrikko oireilee monimuotoisesti.

– Periaatteessa jokaisessa nivelessä, minkä olemassa olon huomaamme kipujen muodossa, voi olla taustalla nivelrikko. Oireilu voi näkyä myös liikerajoituksena, polvi ei ehkä koukistu tai oikene niin paljon kuin aikaisemmin. Lisäksi nivelissä voi esiintyä turvotusta ja lukkiintumisen tai hakautumisen tuntemuksia, Kaartinen listaa.

Käytännössä nivelrikko voi tulla mihin tahansa niveleen, mutta tyypillisimmillään sitä esiintyy selkärangassa.

– Se on monesti myös vaikeimmin tunnistettavissa, selän jäykistyminen usein hyväksytään ja ajatellaan osaksi ikääntymistä. Muuten tyyppiniveliä nivelrikolle ovat käden pikkunivelet, lonkka, polvi sekä isovarpaan tyvinivel, Kaartinen sanoo.

Helpotusta oireisiin

Nivelrikkoon ei ole toistaiseksi olemassa parannuskeinoa, mutta oireenmukaisella hoidolla pystytään lievittämään kipua, parantamaan potilaan toimintakykyä sekä estämään sairauden paheneminen.

– Toistaiseksi emme pysty hoitamaan itse syytä, mutta helpotusta oireiden mukaiseen kipuun löytyy. Tulehduksellisia kipuoireita hoidetaan tulehduskipulääkkeillä ja kortisonipistoksilla. Osa kokee saavansa avun hyaluronaanipistoksista tai ravinnevalmisteista, kuten vihersimpukasta ja hainrustovalmisteista, vaikka tieteellinen hyötynäyttö näistä viimeksi mainituista puuttuukin. Lisäksi nivelrikkoa hoidetaan ammattilaisten antamilla liikuntahoidoilla, lihasvahvistuksella sekä niveltuilla, ja osalla toki myös kovinkin paljon hyödyttävillä leikkauksilla. Kantasoluhoidot tekevät tuloaan, mutta niiden mahdolliset hyödyt varmistuvat vasta useamman vuoden kuluttua, Kaartinen tietää.

Paras hoitomuoto on kuitenkin lääkkeetön.

– Itsestään huolehtiminen ja riittävä liikkuminen ovat varmimpia ennaltaehkäiseviä prosesseja, joilla ihminen voi itseään auttaa ja samalla vähentää myös nivelrikon todennäköisyyttä, Kaartinen sanoo.

Liike nivelissä auttaa useimmiten myös nivelrikon kipuoireisiin.

– Usein varsinkin pitempikestoisen paikallaanolon jälkeen niveliin liikkeelle lähtiessä sattuu, mutta hetken liikuttua kipu helpottuu. Niveliä pitää käyttää. Ne on luotu meille liikkumista varten, jos emme sitä riittävässä määrin tee, altistamme itsemme sairauksille. Mitä vähemmän niveliämme käytämme, sitä nopeammin niissä mahdollisesti oleva nivelrikko etenee, Kaartinen painottaa.

Mari Laaksonen, [email protected]

Next article